Агенција за привредне регистре објавила је Саопштење о пословању финансијских институција у Републици Србији у 2013. години и тим поводом је одржана конференција за новинаре на којој су представљене кључне перформансе српског финансијског сектора.

Основни резултати пословања и капацитети финансијских институција сагледани су на основу података из збирно обрађених редовних годишњих финансијских извештаја за 2013. годину и усвојених финансијских извештаја за 2012. годину које су те институције, у складу с прописима којима се уређује рачуноводство, доставиле Агенцији.

Финансијски сектор, на крају 2013. године, бројао је укупно 120 финансијских институција, међу којима су 30 банака, 28 друштава за осигурање, Национална корпорација за осигурање стамбених кредита, 16 давалаца финансијског лизинга, 31 брокерско дилерско друштво, четири друштва за управљање добровољним пензијским фондовима, четири друштва за управљање инвестиционим фондовима, један затворени/приватни инвестициони фонд, Агенција за осигурање депозита и четири фонда. На укупном нивоу, финансијске институције су запошљавале 39.434 радника. Тенденција опадања броја финансијских институција и броја запослених, започета са наступањем кризе, и даље је настављена, па је у 2013. години у финансијском сектору пословало осам институција мање, а број запослених је смањен за 689 радника у односу на претходну годину. Веома изражену „банкоцентричност“ српског финансијског система, као и претходних година, осликава доминантно учешће које банке остварују у основним перфомансама целокупног финансијског сектора, тако да се на њих односи 81,0% укупних прихода, 88,9% укупне билансне суме, 80,7% капитала и више од две трећине запослених у свим финансијским институцијама.

Благи опоравак глобалне економије и скромни раст привредне активности на домаћем тржишту, који је остварен уз крхку макроекономску равнотежу, али и значајно ослабљен реални сектор, оптерећен високим степеном неликвидности и задужености, формирали су прилично неповољан и ризичан амбијент у коме су пословале финансијске институције у Републици Србији у 2013. години. Појачана неизвесност условила је додатну опрезност приликом пласирања средстава, па су, последично, кредитна и инвестициона активност смањене, а резултати финансијског сектора су погоршани. Међутим, овај сектор је, делом и због строгих мера економске и регулаторне политике, сачувао стабилност и сигурност пословања. Иако је током читавог кризног периода, уз изузетак 2011. године, српски финансијски сектор успевао да се избори са бројним потешкоћама, у 2013. години и он је подлегао негативним ефектима нарушеног привредног амбијента, па финансијске институције на укупном нивоу, после прошлогодишњег позитивног резултата (8,6 млрд динара), бележе губитак од 3,1 млрд динара. Прелазак у сферу непрофитабилног пословања, пре свега, је последица негативног резултата који су исказале банке у износу од 3,5 млрд динара, а које су у 2012. години пословале са добитком од 5,6 млрд динара, као и вишеструког увећања губитка сектора финансијског лизинга са 0,3 млрд динара на чак 2,4 млрд динара. Истовремено, сектор осигурања је смањио добитак из претходне године са 2,5 млрд динара на једну млрд динара, док су друге финансијске институције исказале дупло већи добитак у износу од 1,9 млрд динара.

Услед отежаних услова пословања сужен је обим активности финансијских институција, па њихови укупни приходи бележе оштар међугодишњи пад (22,4%) и исказани су у износу од 478,5 млрд динара. Од тога, банке остварују 387,5 млрд, а њихови укупни приходи су за четвртину мањи у поређењу са прошлогодишњим. Истовремено, укупна билансна сума финансијског сектора у Републици Србији, на крају 2013. године, је незнатно смањена (1,3%) и износи 3.202,4 млрд динара, а висока капитализованост сектора је задржана, па он располаже капиталом у висини од 736,4 млрд динара, што је готово на прошлогодишњем нивоу. При томе, банке располажу са 2.846,2 млрд динара билансне активе и 594 млрд динара капитала.

Саопштење о пословању финансијских институција у Републици Србији у 2013. години објављено је у одељку Финансијски извештаји и бонитет – Макроекономска саопштења.

Видео изјаву Ружице Стаменковић, Регистратора у Регистру финансијских извештаја и бонитета, можете погледати овде:

20. мај 2014. Оформљен кризни штаб АПР-а 26. мај 2014. Завршетак прелиминарне збирне обраде консолидованих финансијских извештаја за 2013