Агенција за привредне регистре обавештава све предузетнике, који су у току 2018. године почели да воде пословне књиге по систему двојног књиговодства, да могу да се пријаве у евиденцију обвезника достављања финансијских извештаја, док предузетници који су престали да воде двојно књиговодство у 2018. години могу да се одјаве из ове евиденције.

Пријаву, односно одјаву предузетника потребно је извршити електронски, у Посебном информационом систему Агенције, на линку Пријава/одјава предузетника из евиденције обвезника. Упутство за пријаву односно одјаву предузетника из евиденције обвезника можете погледати на следећем линку Корисничко упутство за пријаву/одјаву предузетника из евиденције обвезника.

Напомињемо да пријавa у евиденцију обвезника на наведени начин није могућа за предузетнике који се не региструју у Агенцији за привредне регистре (адвокати, јавни бележници и др), већ то могу  учинити преко и-мејл адресе: obveznicifi@apr.gov.rs.

Предузетници, који су се једном пријавили Агенцији да пословне књиге воде по систему двојног књиговодства, остају обвезници достављања финансијских извештаја све док се не одјаве, односно не пријављују се, поново, у евиденцију обвезника достављања финансијских извештаја, јер су већ у евиденцији.

Скрећемо пажњу предузетницима који, сагласно Закону о изменама и допунама Закона о порезу на доходак грађана („Сл. гласник РС“, бр. 113/2017), од 01. јануара 2019. године мењају начин вођења пословних књига, прелазећи са простог на двојно књиговодство, да нису обавезици састављања и достављања финансијских извештаја за 2018. годину, јер су до краја 2018. године водили пословне књиге по систему простог књиговодства. Ови предузетници треба да се пријаве у евиденцију обвезника за достављање финансијских извештаја тек крајем 2019. године.

04. децембар 2018. 1000-та е- регистрација оснивања предузетника 11. децембар 2018. Централна евиденција стварних власника у АПР-у биће успостављена до краја године