Агенција за привредне регистре данас је објавила публикације Годишњи билтен финансијских извештаја за 2014. годину и Саопштење о пословању привреде у Републици Србији у 2014. години, које су сачињене на основу збирно обрађених прелиминарних података за статистичке и друге потребе за 2014. годину.

У складу са новим Законом о рачуноводству, почев од 2015. године, уведен је нови систем финансијског извештавања, који претпоставља извештавање у две одвојене целине, и то извештавање за статистичке и друге потребе државе, која те податке користи за сагледавање привредних кретања у земљи и финансијско извештавање за јавно објављивање. 

Поред тога, новина је и потпуна транспарентност финансијских извештаја, коју АПР обезбеђује објављивањем збирних података за статистичке и друге потребе, као и објављивањем појединачних усвојених финансијских извештаја са прописаном документацијом.

1. Агенција је, у складу са Правилником министра финансија, који уређује услове и начин јавног објављивања финансијских извештаја и вођење Регистра финансијских извештаја, објавила збирне податке о пословању правних лица и предузетника у 2014. години, и то:

Годишњи билтен финансијских извештаја за 2014. годину, који je објављен по први пут и садржи прелиминарне збирне податке о пословању свих правних лица и предузетника у Републици Србији, за последње две године. Билтен садржи збирне податке утврђене за 129.660 правних лица и 18.204 предузетника. Подаци су дати на укупном нивоу, као и по нижим нивоима класификације, који су уређени у складу са званичним стандардима и усаглашени са европским правилима - према врсти, величини, правној форми односно облику организовања, претежној делатности и територијалној припадности правног лица или предузетника. 

Годишњи билтен финансијских извештаја за 2014. годину састоји се из три поглавља - реални сектор,  финансијске институције и непрофитне институције. Уз свако поглавље дате су основне методолошке напомене у којима су објашњене специфичности приказаних података, и то са аспекта извора података и начина приказивања, обухватности, класификација, као и објашњења појединих појмова.

Годишњи билтен финансијских извештаја за 2014. годину објављен је двојезично, на српском и енглеском језику, и доступан је у одељку Финансијски извештаји, део Макроекономска саопштења/Макроекономске информације за 2014. годину/Годишњи билтен финансијских извештаја за 2014. годину.

Саопштење о пословању привреде у Републици Србији у 2014. години, које садржи прелиминарне збирне податке о финансијском положају и успешности пословања привредних друштава, установа и предузетника. У Саопштењу су дати упоредни подаци за последње две године и анализа тренда основних финансијских перформанси, на укупном нивоу, као и концентрација тих перформанси по секторима и величини привредних друштава. Поред тога, дати су и подаци о броју привредних друштава, установа односно предузетника, као и броју запослених.

У Саопштењу су посебно обрађени одабрани сегменти привреде, на основу којих се стиче целовитија слика о укупним привредним кретањима, и то сегмент привредних друштава без јавних предузећа и привредних друштава у реструктурирању, стечају и ликвидацији, затим одвојено јавна предузећа, потом привредна друштва у реструктурирању, као и привредна друштва у стечају и ликвидацији.

Саопштење је доступно у одељку Финансијски извештаји, део Макроекономска саопштења/Макроекономске информације за 2014. годину/Саопштење о пословању привреде у Републици Србији у 2014. години.

2. Истовремено, Агенција је до сада, на овој интернет страни, објавилила 132.000 појединачних финансијских извештаја за 2014. годину са прописаном документацијом, за сва правна лица и предузетнике који су те извештаје доставили у складу с прописима. Ови извештаји доступни су у одељку Финансијски извештаји/Јавно објављивање финансијских извештаја почев од 2014, а претрага се врши уношењем матичног броја, пореског идентификационог броја или назива одређеног правног лица или предузетника.

У АПР је укупно примљено 295.048 извештаја (подаци за статистичке и друге потребе и финансијски извештаји са прописаном документацијом), од чега је 41.827 примљено у електронском облику, са квалификованим електронским потписом законског заступника. Закључно са 29. октобром у поступку обраде остало је још 22.816 извештаја за које је Агенција утврдила одређене недостатке, о којима је обавестила обвезнике, па се за њих чека допуна документације. 

 
23. октобар 2015. Објављивање посебних података по финансијским извештајима за 2014. годину 30. октобар 2015. Обавештење за кориснике претрага података у регистрима