Процес израде и достављања Извештаја за статистичке потребе и Редовних годишњих финансијских извештаја за 2014. годину, посредством Посебног информационог система Агенције за привредне регистре, одвија се без значајнијих проблема.

Почевши од 2. марта ове године до данас, Посебном информационом систему Агенције за привредне регистре приступило је око 60.000 обвезника, одн. више од трећине укупног броја правних лица и предузетника који су обвезници примене Закона о рачуноводству. Више од 80 одсто ових обвезника је истовремено са Извештајем за статистичке потребе приступило састављању и својих Редовних годишњих финансијских извештаја за 2014. годину. Агенција подржава опредељење корисника да, истовремено са статистичким извештајем, приступе изради одн. достављању и редовних годишњих финансијских извештаја, јер се на тај начин постиже уштеда времена потребног за њихову припрему и повећава квалитет статистичких података.Подсећамо обвезнике који још увек нису приступили изради финансијских извештаја да је, ове године, 31. март рок за достављање Извештаја за статистичке потребе, док се Редовни годишњи финансијски извештаји за 2014. годину морају доставити најкасније до краја јуна. Агенција за привредне регистре се захваљује корисницима на великој подршци и разумевању, нарочито у почетку примене Посебног информационог система Агенције, који је омогућио имплементацију новог Закона о рачуноводству, односно увео велики број новина у рачуноводствену праксу, од којих је навећа новина та да се финансијски извештај сачињава као електронски документ који се предаје са квалификованим електронским потписом законског заступника. Имајући у виду да се Посебан информациони систем Агенције примењује први пут, корисницима је на располагању Техничко упутство, са детаљним инструкцијама за рад у систему, као и посебна техничка подршка која се може потражити мејлом sd@apr.gov.rs или телефоном 011 2023350

Уколико се АПР-у пошаље захтев на имејл finizvestaji@apr,gov.rs, Агенција ће електронском поштом послати обвезнику инструкцију са информацијама о врсти и обиму финансијског и других извештаја које правно лице или предузетник треба да достави Агенцији, којих контролних правила треба да се придржава да би се доставио потпун и рачунски тачан финансијски извештај, коју документацију треба предати у складу са чл. 34 Закона о рачуноводству.Уколико се АПР-у пошаље захтев на имејл obveznici@apr.gov.rs, конкретно правно лице или предузетник добиће информацију да ли се налази у евиденцији обвезника примене Закона о рачуноводству.

Осим тога, у Регистру финансијских извештаја објављене су детаљне информације о начину састављања и достављања извештаја за 2014. годину, сви прописи који регулишу ову област (закони, правилници, одлуке), обрасци за све оне који желе да састављају финансијске извештаје у папирном облику, али и одговарајуће претраге као што су претрага евиденције обвезника за 2014 и претрага предузетника, са обавештењем о примени двојног књиговодства за 2014. На сајту су доступни и линкови Посебан информациони систем Агенције за унос и достављање извештаја и документације за 2014, као и Техничко упутство за примену Посебног информационог система.На крају, напомињемо да је примљен велики број питања која нису у надлежности Агенције, већ на њих треба да одговоре консултанске куће уколико су обвезници њихови чланови/ претплатници. Због тога, још једном понављамо да Агенција нема овлашћења да даје инструкције корисницима из надлежности других органа. 

18. март 2015. Подаци за 2014. годину објављени на Мапи Регистра мера и подстицаја регионалног развоја 25. март 2015. Информациони систем Агенције доступан за друштва за управљање добровољним пензијским фондовима