АПР ПОТПИСАЛА СА АГЕНЦИЈОМ ЗА МЕЂУНАРОДНУ САРАДЊУ („KOICA”) ПРОТОКОЛ О ДОНАЦИЈИ „УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСЛОВНИХ ПРОЦЕСА АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ”

Агенција за привредне регистре и Корејска агенција за међународну сарадњу (KOICA) су 14. фебруара потписали Протокол о донацији „Унапређење пословних процеса Агенције за привредне регистре Републике Србије”.

У просторијама АПР Протокол су потписали г. Звонко Обрадовић, директор АПР и г. Конг Му Хон, вођа Тима КОИКЕ за надзор имплементације донације.

Потписивању су присуствовали и Њена Екселенција, др Ким Јунг Хи, Амбасадорка Јужне Кореје, државни секретар за економске односе са иностранством Министарства економије и регионалног развоја Јасна Матић и саветник у Сектору за програмирање и управљање фондовима ЕУ и развојне помоћи Министарства финансија Игор Перић.

Амбасадор Јужне Кореје др Ким Јунг Хи изразила је уверење да ће након реализације овог пројекта пословање у Србији бити брже, лакше, транспарентније и ефикасније не само за локалне фирме него и за стране инвеститоре, као и да ће пројекат допринети побољшању стандарда становника Србије и зближавању српског и корејског народа. Др Јунг Хи је истакла да је Влада Кореје у погледу износа средстава донације учинила изузетак, јер је уобичајено да за један пројекат одобрава донацију чија вредност не прелази 2 милиона долара, док је у овом случају одобрила средства у вредности од 3,2 милиона долара.

Државни секретар за економске односе са иностранством Министарства економије и регионалног развоја Владе Србије Јасна Матић нагласила је да ће унапређење рада АПР-а побољшати пословну климу у Србији и ефикасност домаће привреде, што ће допринети и повећању обима страних инвестиција.

Имплементација донације, коју чине опрема и одговарајући софтвер, трајаће 2 године и биће реализована у периоду 2008-2009. године. Донација је намењена унапређењу постојећег система, кроз увођење интегрисаних регистара, е-архиве и изградњу информационог чворишта за унутрашње и спољашње кориснике (државне институције и заинтересоване кориснике).

Средства ће бити усмерена и на успостављање једношалтерског система („One Stop Shop”), кроз пружање услуга које ће бити обједињене на једном месту, у Агенцији за привредне регистре. Увођењем једношалтерског система биће постављена основа за развој комуникације и спровођење електронских процедура између различитих државних органа.

Реализацијом пројекта биће унапређена сарадња између две земље у области информационих и комуникационих технологија (ИКТ), кроз имплементацију пројекта који обухвата пренос знања и технологије Републике Кореје из области е-управе Републици Србији.

 
06. фебруар 2008. Посећеност нове Интернет презентације АПР 20. фебруар 2008. Саопштење поводом посете Косовској Митровици