У Агенцији за привредне регистре одржана је конференција за новинаре на којој су презентовани подаци о СТО НАЈ... привредних друштава у Републици Србији у 2011. години према финансијским перформансама. СТО НАЈ... привредних друштава дато је на основу анализе редовних годишњих финансијских извештаја за 2011. годину за 91.901 привредно друштво.

Концентрација финансијских перформанси у оквиру малог броја,  СТО НАЈ... привредних друштава, у српској привреди изражена је са аспекта успешности пословања и финансијских капацитета, као и са аспекта исказаних губитака.

Успешност пословања привредних друштава мерена је према висини остварених пословних прихода и исказаног нето добитка у 2011. години. СТО НАЈ... привредних друштава која се налазе на овим листама дају главни импулс расту српске привреде.

Тако је СТО НАЈ... привредних друштава остварило скоро трећину пословних прихода целе привреде, а  уз то њихово просечно учешће у основним финансијским позицијама привреде је 32,2%. Ова привредна друштва представљају сегмент привреде који бележи благи раст (1,5%) запослених у односу на претходну годину, а она запошљавају 16,2% од укупног броја радника.

Сто најпрофитабилнијих привредних друштава исказало је скоро половину укупног исказаног нето добитка српске привреде и при томе у основним  финансијским перформансама српске привреде учествују са 23,5%, а у укупном броју запослених са 11,2%.

Листе СТО НАЈ... привредних друштава са аспекта успешности предводи НИС ад Нови Сад, као и у претходној години, са пословним приходима од 192 млрд динара и нето добитком од 41 млрд динара, који је чак за 146,3% повећан. На листи СТО НАЈ... привредних друштава је и ЈП ЕПС Београд са пословним приходима од 126 млрд динара, док је трећепласирани ТЕЛЕКОМ СРБИЈА ад Београд са пословним приходима од 87 млрд динара на листи СТО НАЈ... привредних друштава по нето добитку заузео друго место са добитком од 22 млрд динара.

Пословање привреде значајно је опредељено финансијским капацитетима, те је СТО НАЈ... привредних друштава сагледано према висини ангажованих средстава и расположивог капитала. СТО НАЈ... привредних друштава по укупним средствима ангажује 5.172 млрд динара (43,0%) укупних средстава у привреди, а у основним перформансама привреде она просечно учествују са 37,9% и запошљавају 17,0% од укупног броја радника.

Поред тога, висок степен концентрације финансијске снаге испољен је у групи сто привредних друштава са највећим капиталом. Ова привредна друштва располажу са три петине капитала на нивоу привреде, запошљавају 15,0% од укупног броја радника у привредним друштвима, а просечно учествују са 26,3% у основним перформансама привреде.

Водећа места на листама СТО НАЈ... привредних друштава по укупним средствима и СТО НАЈ... привредних друштава по капиталу заузимају ЈП ПУТЕВИ СРБИЈЕ и ЈП ЕПС Београд, на које се односи 15,9% средстава и 19,1% капитала српске привреде.

Услед нестабилних услова пословања привреда Републике Србије је оптерећена високим износом губитака из текућег периода, али и из претходних година. У оквиру СТО НАЈ... привредних друштава веома је изражена концентрација нето губитака и кумулираних губитака привредних друштава.

СТО НАЈ... привредних друштава носи половину нето губитака укупне привреде и бележи просечно учешће од 15,3% у укупним перформансама привреде, а запошљава 7,4% од укупног броја радника. Највећи губиташ у српској привреди у 2011. години је U.S. STEEL SERBIA доо Смедерево са нето губитком од 16 млрд динара, а затим следи ГАЛЕНИКА ад Београд са вишеструко увећаним нето губитком у односу на претходну годину, који износи 12 млрд динара.

У СТО НАЈ... привредних друштава по кумулираним губицима сконцентрисано је преко половине тих губитака, она запошљавају 13,8% радника и просечно учествују са 28,7% у основним перформансама српске привреде. Треба истаћи да се на овој листи налази чак 26 привредних друштава која су истовремено и на листи СТО НАЈ... привредних друштава по нето добитку. Тако, кумулирани губици у највећем износу од 134 млрд динара оптерећују пословање АД ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ Београд, а ово друштво истовремено заузима и четврто место на листи  СТО НАЈ... привредних друштава по нето добитку.

СТО НАЈ... привредних друштава у Републици Србији у 2011. години објављено је у одељку Финансијски извештаји и бонитет - Макроекономска саопштења

 
12. јун 2012. Пословање привреде у 2011. години(ВИДЕО) 15. јун 2012. Конференција за новинаре о СТО НАЈ...привредних друштава у 2011. години