Агенција за привредне регистре (АПР) обавештава правна лица која имају обавезу састављања и достављања консолидованих годишњих финансијских извештаја за економску целину, да је од Министарства финансија Републике Србије, дана 13. јула 2015. године, добила мишљење број: 011-00-748/2015-16, поводом обавезе достављања консолидованог годишњег извештаја о пословању, а које објављујемо у целини.

У том мишљењу, Министарство  је  заузело званичан став,  да привредна друштва, која су истовремено матична правна лица и имају обавезу састављања консолидованог годишњег финансијског извештаја, а која су у смислу члана 6. Закона о рачуноводству разврстана у микро, мала или средња правна лица (под условом да се не ради о јавним друштвима), немају обавезу састављања и достављања консолидованог годишњег извештаја о пословању.

Полазећи од чињенице да је Агенција, услед другачијег тумачења одредаба чл. 29. и 30. Закона, у Посебном информационом систему за састављање и достављање консолидованих годишњих финансијских извештаја,  за све обвезнике састављања тих извештаја, као обавезан документ уградила и консолидовани годишњи извештај о пословању, те да је пријем ових извештаја већ отпочео, Агенција обавештава кориснике да ће се  убудуће у предметним случајевима поступати на следећи начин. 

Сва матична правна лица, која према наведеном мишљењу Министарства нису у обавези да саставе консолидовани годишњи извештај о пословању,  имају могућност да у информационом систему  на место тог документа  учитају (приложе) мишљење Министарства или допис матичног правног лица да оно поступајући у складу са ставом Министарства не саставља консолидовани годишњи извештај о пословању. Ако поступе на описани начин, њихови консолидовани годишњи финансијски извештаји биће јавно објављени као потпуни и рачунски тачни и као такви уписани у Регистар финансијских извештаја.

Овим начином се омогућава  и матичним правним лицима која до сада нису доставила консолидоване годишње  финансијске извештаје, да своју обавезу састављања и достављања истих, изврше у законом предвиђеном року до 31. јула 2015. године.

За додатна објашњења на располагању је електронска адреса finizvestaji@apr.gov.rs

 
03. јул 2015. Посебан информациони систем за консолидоване финансијске извештаје доступан корисницима 30. јул 2015. Истиче рок за достављање консолидованих финансијских извештаја за 2014.