У Агенцији за привредне регистре је од почетка јануара до краја маја основано 3503, а избрисано 811 привредних друштава. У истом периоду, основано је 12464, а из Регистра привредних субјеката избрисано је 12360 предузетника. Од тога, 9 одсто предузетника избрисано је по службеној дужности, према одредби Закона о привредним друштвима на основу које предузетник губи својство, одн. брише се из регистра, због пословног рачуна који је у блокади дуже од две године.

Само током маја је регистровано оснивање 687 нових привредних друштава и 2427 предузетника, док је из регистра избрисано 157 привредних друштава и 2129 радњи. Од тога, по службеној дужности, обрисано је 274 предузетника.У поређењу са истим периодом прошле године, ове године је регистрован приближно исти број основаних али је за 15 одсто мањи број обрисаних привредних друштава него 2014. Такође, основано је 5,8 одсто више предузетника али је број обрисаних предузетника за 60 одсто већи у овој у односу на прошлу годину. Овакав резултат је последица већег броја обрисаних по службеној дужности, јер је у овој години избрисано 1159, док је у истом периоду прошле године избрисано дупло мање предузетника.

Листа ТОП 10 делатности за које је регистрован највећи број новооснованих привредних друштава годинама се не мења. На првом месту је (1)неспецијализована трговина на велико, (2)консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, (3)делатности ресторана и покретних угоститељских објекта, (4)друмски превоз терета, (5)изградња стамбених и нестамбених зграда, (6)рачунарско програмирање, (7)услуге припремања и послуживања пића, (8)рачуноводствени, књиговодствени и ревизорски послови; пореско саветовање, (9)трговина на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном, (10)техничко испитивање и анализе. И код обрисаних привредних друштава на листи ТОП 10 налазе се готово исте делатности: (1)неспецијализована трговина на велико, (2)консултанстске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, (3)остале услужне активности подршке пословању, (4)изградња стамбених и нестамбених зграда, (5)рачунарско програмирање, (6)друмски превоз терета, (7)делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, (8)трговина на мало деловима и опремом за моторна возила, (9)делатност школа за возаче и (10)остала трговина на мало у неспецијализованим продавницама. Међу новооснованим предузетницима, највише је регистровано за (1)делатности ресторана и покретних угоститељских објеката, (2)услуге припремања и послуживања пића, (3)делатност фризерских и козметичких салона, (4)трговину на мало у неспецијализованим продавницама, претежно храном, пићима и дуваном, (5)консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем, (6)друмски превоз терета, (7)такси превоз, (8)рачунарско програмирање, (9)трговину на мало одећом у специјализованим продавницама и (10)производњу хлеба, свежег пецива и колача.И међу обрисаним предузетницима преовлађују готово исте делатности, осим што је на овом списку и одржавање и поправка моторних возила.

Посматрано према општинама, највише привредних друштава и предузетника основано је у Београду, међутим подаци из базе података АПР показују да се фирме, више него раније, региструју у општинама као што су Сурчин, Барајево, Чукарица, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Нови Београд, Обреновац, Палилула, Раковица, Савски венац, Сопот. Најмање новооснованих, супротно досадашњој пракси, забележено је на општинама Стари град, Вождовац, Врачар, Земун и Звездара. Затим су се на овом списку нашле и општине које се до сада нису истицале по великом броју основаних привредних друштава, као што су: Бор, Кладово, Мајданпек, Неготин, Голубац, Кучево, Мало Црниће, Петровац, Пожаревац. Разлог зашто оснивачи и власници региструју седишта својих фирми у овим општинама највероватније лежи у мањим трошковима пословања који су већи у централним, развијенијим градским општинама. Општине у којима је обрисано највише привредних друштава су: Београд, Нови Сад, Суботица, Ниш, Панчево, Крагујевац, Нови Пазар, Лесковац, Ваљево, Кањижа, Стара Пазова, Суботица, Ужице. Највише обрисаних предузетника, осим у Београду и Новом Саду, регистровано је у нишким и крагујевачким општинама, Краљеву, Крушевцу, Чачку, Панчеву, Зрењанину, Лесковцу. Листе са списком општина у којима је највише угашених привредних субјеката годинама се нису мењале.

01. јун 2015. Посета министарке пољопривреде АПР-у поводом почетка рада Регистра о пољопривредном финансирању 03. јул 2015. Посебан информациони систем за консолидоване финансијске извештаје доступан корисницима