Агенција за привредне  регистре (АПР) обавештава кориснике да је од данас, 2. марта 2015. године, у одељку Регистра финансијских извештаја, омогућен приступ Посебном информационом систему Агенције за састављање и достављање извештаја за 2014. годину и то:

  • извештаја за статистичке потребе и
  • истовремено достављање извештаја за статистичке потребе и редовних годишњих финансијских извештаја.

Приступ Посебном информационом систему Агенције, обезбеђен је за сва правна лица и предузетнике који примењујu контни оквир и обрасце финансијских извештаја  за:

  • привредна друштва, задруге и предузетнике и 
  • друга правна лица.

Финансијским институцијама, у наредним данима, биће сукцесивно обезбеђиван приступ Посебном информационом систему Агенције.

Применом Посебног информационог система Агенције, у складу са Техничким упутством за његову примену, врши  се  састављање  и достављање извештаја за статистичке потребе и редовних годишњих финансијских извештаја за 2014. годину, који су потписани квалификованим електронским потписом законског заступника, као и састављање извештаја без електронског потписа (уз достављање преписа референтне странице која је потписана својеручним потписом законског заступника).Напомињемо, да Закон обавезује сва велика, средња и мала правна лица да извештаје за статистичке потребе, као и финансијске извештаје и прописану документацију за 2014. годину, достављају Агенцији, искључиво у електронском облику, применом Посебног информационог система Агенције, потписане квалификованим електронским потписом законског заступника.Изузетак чине само микро правна лица и предузетници, који у првој години примене Закона, могу извештај за статистичке потребе и редовни годишњи финансијски извештај за 2014. годину, као и документацију из члана 34. Закона, да доставе у папирном облику, и то на два начина:

  • применом Посебног информационог система Агенције, уносом података и слањем извештаја електронским путем без квалификованог електронског потписа законског заступника, уз обавезно достављање поштом у папирном облику преписа „референтне странице“ (одштампаног из тог система) који је потписан својеручним потписом законског заступника и оверен печатом обвезника у складу са прописима, као и документацију из члана 34. Закона, која је потписана и оверена у складу са прописима;
  • само у папирном облику (без примене Посебног информационог система), у ком случају сви извештаји и документа достављени поштом морају бити оверени и потписани у складу са прописима.

Подсећамо да је, за микро правна лица која састављају и достављају наведене извештаје само у папирном облику,  Агенција, у оквиру  Претраге евиденције обвезника,  још од 13. фебруара 2015. године, омогућила приступ одговарајућем сету образаца који чине те финаснсијске  извештаје, као и све инструкције у вези њиховог састављања и достављања.Више информација о начину достављања извештаја објављено је у делу Финансијски извештајиНачин достављања извештаја.Агенција је, такође, обезбедила и техничку подршку за примену Посебног информационог система, у виду техничког упутства (у комплету) и инструкција путем електронске поште sd@apr.gov.rs и телефона 011 2023350.

 
12. фебруар 2015. Почетак рада Регистра медија 06. март 2015. Од данас и за банке доступан Посебни информациони систем Агенције