Pravna lica i preduzetnici mogu, putem posebne vrste zahteva, da zahtevaju preduzimanje određenih aktivnosti u vezi sa finansijskim izveštajem, odnosno dokumentacijom iz člana 45. Zakona o računovodstvu koju su već podneli ili nameravaju da dostave Agenciji za privredne registre (Agencija), radi javnog objavlјivanja.

Sadržina zahteva

U okviru zahteva „Poseban zahtev obveznika“, pravna lica i preduzetnici dostavlјaju dokument kojim opredelјuju vrstu zahteva koju podnose, a koji je potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika:

  • Zahtev za izmenu podataka u finansijskom izveštaju, odnosno dokumentaciji koja nije objavlјena, kojim obveznik inicira promenu podataka, odnosno dokumentacije u već dostavlјenom, a neobjavlјenom finansijskom izveštaju, odnosno dokumentaciji;
  • Zahtev za odustanak od podnetog finansijskog izveštaja, odnosno dokumentacije, kojim obveznik odustaje od dostavlјenog finansijskog izveštaja, odnosno dokumentacije koju je dostavio uz finansijski izveštaj ili od Izjave o neaktivnosti, ukoliko isti već nisu javno objavlјeni;
  • Zahtev za izmenu korisničkog naloga, kojim obveznik zahteva zamenu korisničkog naloga putem kojeg su finansijski izveštaji i dokumentacija, odnosno Izveštaj za statističke potrebe dostavlјeni za prethodne dve izveštajne godine, kako bi novo lice koje vodi poslovne knjige i sastavlјa finansijske izveštaje obveznika moglo da pristupi istim u Posebnom informacionom sistemu Agencije (PIS FI Agencije) putem novog korisničkog naloga.

Svaki od navedenih konkretnih dokumenata koje obveznik prilaže u okviru zahteva, sastavlјa se u slobodnoj formi (ne postoji obrazac), s tim da je potrebno navesti sledeće podatke:

  • naziv i matični broj obveznika;
  • razlog podnošenja konkretne vrste zahteva (npr. raskid ugovora sa licem koje vodi poslovne knjige i sastavlјa finansijske izveštaje obveznika, uneti pogrešni podaci u finansijskom izveštaju);
  • FIN broj zahteva koji su već dostavlјeni Agenciji, a u vezi sa kojima se podnosi Poseban zahtev obveznika;
  • dodatni podaci kod konkretne vrste Posebnog zahteva obveznika (npr. mejl adresu novog korisničkog naloga- kod zahteva za izmenu korisničkog naloga);
  • ime i prezime zakonskog zastupnika obveznika.

Za obveznike kod kojih je zakonski zastupnik ograničen supotpisom, neophodno je da zahtev ili dokument koji zakonski zastupnik donosi (npr. Zahtev za izmenu korisničkog naloga), bude potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisima zakonskog zastupnika i supotpisnika

Samo izuzetno, ukoliko postoje objektivne okolnosti koje sprečavaju supotpisnika da obezbedi kvalifikovani elektronski sertifikat (npr. supotpisnik je stranac koji nije u mogućnosti da dođe u Republiku Srbiju), prihvatiće se saglasnost supotpisnika na sadržinu Posebnog zahteva, izdata u papirnom obliku. U tom slučaju, pored pomenute saglasnosti, u okviru zahteva neophodno je dostaviti obrazloženje supotpisnika o otežavajućim okolnostima zbog čega nije potpisao zahtev svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom. Podsećamo da u ovim situacijama, dokumenta koja donosi zakonski zastupnik treba da budu svojeručno potpisana od strane tog lica i supotpisnika, a potom verifikovana kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Način dostavlјanja

Poseban zahtev obveznika i dokumentacija se dostavlјaju primenom Posebnog informacionog sistema Agencije, u elektronskom obliku, na način opisan u Korisničkom uputstvu za dostavlјanje posebnog zahteva obveznika

Da bi se izbegli problemi u vezi sa vidlјivošću pojedinih strana dostavlјenog dokumenta ili podataka o potpisniku, zahtevi i dokumentacija koji se dostavlјaju Agenciji moraju biti potpisani putem posebne besplatne aplikacije Agencije (NexU-APR aplikacija) ili putem aplikacija koje obezbeđuju potpis u klaudu. Na stranici „Usluge - Servis desk – tehnička podrška eServisima - Informacije i tehnička uputstva” objavlјena su tehnička uputstva za instalaciju NexU-APR aplikacije i uputstva za elektronsko potpisivanje sertifikatima različitih sertifikacionih tela.

Zahtev „Poseban zahtev obveznika“ može biti potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika obveznika ili nekog drugog lica. Dodatno, konkretna vrsta zahteva koja se prilaže u vidu dokumenta (npr. Zahtev za izmenu korisničkog nalogamora biti potpisana kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika obveznika.

Naknada

Za obradu Posebnog zahteva obveznika se ne plaća naknada.

Obrada zahteva

U slučaju da dostavlјeni „Poseban zahtev obveznika ima manjkavosti, obaveštenje o utvrđenim nedostacima  se objavlјuje na internet stranici Agencije u okviru Registra finansijskih izveštaja i istog dana se obvezniku dostavlјa informacija o tome na mejl adresu koja je uneta za zakonskog zastupnika u zahtev i adresu lica koje je kreiralo korisnički nalog. Obveznik bez odlaganja treba da postupi po objavlјenom Obaveštenju. U suprotnom, zahtev neće biti odobren i aktivnost koju je obveznik zahtevao neće biti realizovana.

O konačnoj odluci u vezi sa podnetim posebnim zahtevom obveznika, Agencija izrađuje dopis koji objavlјuje na internet stranici Agencije i istog dana obvezniku dostavlјa informacija o tome na napred navedene mejl adrese.