Zakon o privrednim društvima („Službeni glasnik RS“, br. 36/2011) je donet 25. maja 2011. godine, ali je njegova primena odložena do 01.februara 2012. godine. Narodna skupština Republike Srbije je 26. decembra 2012. godine usvojila tri zakona (Zakon o izmenama i dopunama zakona o privrednim društvima, Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre i Zakon o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privredne registre) kojima se zajedno sa ranije donetim Zakonom o privrednim društvima („Službeni glasnik RS“, br. 36/2011) reguliše osnivanje, organizacija i prestanak privrednih subjekata, kao i njihova registracija u registrima koji se vode u Agenciji za privredne registre čiji je položaj regulisan Zakonom o Agenciji za privredne registre.

Usklađivanje postojećih ortačkih radnji

Odredbama člana 594. stav 2. Zakona o privrednim društvima („Službeni glasnik RS“ br. 36/11, 99/11), propisano je da su vlasnici postojećih ortačkih radnji dužni da svoju formu obavljanja delatnosti promene u pravnu formu privrednog društva najkasnije do 1. marta 2013. godine, a ako do tog datuma ne prijave promenu pravne forme, registrator će ih, po službenoj dužnosti, prevesti u pravnu formu ortačkog privrednog društva.

Način usklađivanja registrovanih ortačkih radnji koje obavljaju privatnu praksu Kako u skladu sa odredbama člana 45. Zakona o zdravstvenoj zaštiti zdravstvenu delatnost mogu da obavljaju: zdravstvene ustanove (koje se upisuju u registar kod nadležnog suda) i privatna praksa (preduzetnici), a ne i privredna društva, registrovane ortačke radnje koje obavljaju privatnu praksu (ordinacija, poliklinika, laboratorija, apoteka, ambulanta), ne mogu postupiti u smislu odredbe čl. 594 stav 2. Zakona o privrednim društvima niti ih Registrator, po službenoj dužnosti, može prevesti u formu ortačkog društva.Radi pronalaženja adekvatnog rešenja, pribavljeno je mišljenje Ministarstva zdravlja RS, Sektor za inspekcijske poslove i mišljenje Ministarstva finansija i privrede RS, Sektor za upravne i nadzorne poslove u oblasti privrednih registra na osnovu koga je data mogućnost ortačkim radnjama koje obavljaju privatnu praksu da, ako žele da nastave obavljanje delatnosti u kontinuitetu, promene oblik poslovanja iz ortačke radnje u samostalnu-preduzetnika, tako što će podneti: registracionu prijavu promene podataka o preduzetniku koju potpisuju svi ortaci i dokaz o izvršenoj uplati odgovarajuće naknade. Preduzetnik koji nastavlja sa obavljanjem samostalne delatnosti, može biti samo jedan od ortaka na čije ime je zdravstveni inspektor Ministarstva zdravlja izdao rešenje o ispunjenosti uslova za početak rada ortačke radnje.Podsećamo da su vlasnici ortačih radnji koje obavljaju privatnu praksu, kao i vlasnici ostalih ortačkih radnji, dužni da usklade svoju formu obavljanja delatnosti do 1. marta 2013. godine.

Usklađivanje poslovnog imena preduzetnika

Zakon o izmenama i dopunama zakona o privrednim društvima donosi novu odredbu koja propisuje da će registrator koji vodi registar privrednih subjekata do 30. aprila 2012. godine, po službenoj dužnosti, poslovna imena postojećih društava i preduzetnika koja su registrovana u skladu sa Zakonom o registraciji privrednih subjekata („Službeni glasnik RS“, br. 55/04, 61/05 i 111/09-dr.zakon) uskladiti sa odredbom člana 86. Zakona koja propisuje da preduzetnik obavlja delatnost pod poslovnim imenom koje obavezno sadrži: ime i prezime preduzetnika,opis pretežne delatnosti,oznaku “preduzetnik” ili “pr“ i sedište, čime se iz poslovnog imena isključuju ulica i broj.

Na ovaj način, se želi postići ujednačen način registrovanja poslovnih imena privrednih subjekata (privrednih društava i preduzetnika), koja će se u Registru privrednih subjekata u buduće upisivati bez adrese sedišta (ulice i broja), već samo, pored napred nabrojanih obaveznih elemenata, sa mestom sedišta privrednog društva ili preduzetnika.

NAVEDENE PROMENE REGISTRATOR REGISTRA PRIVREDNIH SUBJEKATA IZVRŠIĆE PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI TE PREDUZETNICI NISU U OBAVEZI DA SE U POGLEDU NjIH USKLAĐUJU (NEMAJU OBAVEZU PODNOŠENjA PRIJAVE PROMENE POSLOVNOG IMENA) I TOM PRILIKOM SE NEĆE IZDAVATI (IZRAĐIVATI) PISMENI OTPRAVCI NAVEDENIH REŠENjA O REGISTRACIJI, A KAKO BI SE SMANjILI NEPOTREBNI ADMINISTRATIVNI TROŠKOVI.

Status postojećih preduzetnika koji nisu prevedeni iz registra opštinskih jedinica lokalne samouprave Preduzetnici koji nisu prevedeni iz registra opštinskih jedinica lokalnih samouprava u Registar privrednih subjekata smatraju se brisanim iz registra u koji su upisani danom početka primene Zakona o privrednim društvima (1. februar 2012.godine), pa ne postoji mogućnost njihove preregistracije.