Stupanjem na snagu Zakona o zadrugama („Službeni glasnik RS”, broj 112/2015) 7. januara 2016. godine stvoren je novi pravni okvir za registraciju zadruga, uz već postojeći Zakon o postupku registracije u Agenciji za privredne registre i Pravilnik o sadržini registra privrednih subjekata i dokumentaciji potrebnoj za registraciju.

Pri tome, Zakon o zadrugama propisuje predmet registracije, Zakon o postupku registracije određuje pravila postupka, dok je Pravilnikom predviđeno šta je od dokumentacije potrebno dostaviti uz svaku registracionu prijavu.

Kako je međutim Pravilnik usvojen još u vreme važenja prethodnog Zakona o zadrugama (2012. godine) potrebno je imati u vidu neka manja odstupanja u pogledu potrebne dokumentacije uz pojedine vrste prijava.

Novina je da je Zakon o zadrugama ekplcitino predvideo shodnu primenu odredbi Zakona o privrednim društvima za sva ona pitanja koja nisu posebno uređena samim Zakonom o zadrugama. 

Najzad, napominjemo da rok za usklađivanje sa novim Zakonom o zadrugama ističe 07. januara 2017. godine, te da najkasnije do isteka tog roka postojeće zadruge i zadružni savezi mogu da nastave da rade, na način i pod uslovima pod kojima su upisani u Registar. Više o postupku usklađivanja sa novim Zakonom o zadrugama možete pročitati ovde

Za sve prijave koje se podnose registru, važe opšta pravila postupka o čemu možete više pročitati u odeljku Opšta uputstva.