Agencija za privredne registre danas je objavila publikacije Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2014. godinu i Saopštenje o poslovanju privrede u Republici Srbiji u 2014. godini, koje su sačinjene na osnovu zbirno obrađenih preliminarnih podataka za statističke i druge potrebe za 2014. godinu.

U skladu sa novim Zakonom o računovodstvu, počev od 2015. godine, uveden je novi sistem finansijskog izveštavanja, koji pretpostavlja izveštavanje u dve odvojene celine, i to izveštavanje za statističke i druge potrebe države, koja te podatke koristi za sagledavanje privrednih kretanja u zemlji i finansijsko izveštavanje za javno objavljivanje. 

Pored toga, novina je i potpuna transparentnost finansijskih izveštaja, koju APR obezbeđuje objavljivanjem zbirnih podataka za statističke i druge potrebe, kao i objavljivanjem pojedinačnih usvojenih finansijskih izveštaja sa propisanom dokumentacijom.

1. Agencija je, u skladu sa Pravilnikom ministra finansija, koji uređuje uslove i način javnog objavljivanja finansijskih izveštaja i vođenje Registra finansijskih izveštaja, objavila zbirne podatke o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2014. godini, i to:

Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2014. godinu, koji je objavljen po prvi put i sadrži preliminarne zbirne podatke o poslovanju svih pravnih lica i preduzetnika u Republici Srbiji, za poslednje dve godine. Bilten sadrži zbirne podatke utvrđene za 129.660 pravnih lica i 18.204 preduzetnika. Podaci su dati na ukupnom nivou, kao i po nižim nivoima klasifikacije, koji su uređeni u skladu sa zvaničnim standardima i usaglašeni sa evropskim pravilima - prema vrsti, veličini, pravnoj formi odnosno obliku organizovanja, pretežnoj delatnosti i teritorijalnoj pripadnosti pravnog lica ili preduzetnika. 

Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2014. godinu sastoji se iz tri poglavlja - realni sektor,  finansijske institucije i neprofitne institucije. Uz svako poglavlje date su osnovne metodološke napomene u kojima su objašnjene specifičnosti prikazanih podataka, i to sa aspekta izvora podataka i načina prikazivanja, obuhvatnosti, klasifikacija, kao i objašnjenja pojedinih pojmova.

Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2014. godinu objavljen je dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku, i dostupan je u odeljku Finansijski izveštaji, deo Makroekonomska saopštenja/Makroekonomske informacije za 2014. godinu/Godišnji bilten finansijskih izveštaja za 2014. godinu.

Saopštenje o poslovanju privrede u Republici Srbiji u 2014. godini, koje sadrži preliminarne zbirne podatke o finansijskom položaju i uspešnosti poslovanja privrednih društava, ustanova i preduzetnika. U Saopštenju su dati uporedni podaci za poslednje dve godine i analiza trenda osnovnih finansijskih performansi, na ukupnom nivou, kao i koncentracija tih performansi po sektorima i veličini privrednih društava. Pored toga, dati su i podaci o broju privrednih društava, ustanova odnosno preduzetnika, kao i broju zaposlenih.

U Saopštenju su posebno obrađeni odabrani segmenti privrede, na osnovu kojih se stiče celovitija slika o ukupnim privrednim kretanjima, i to segment privrednih društava bez javnih preduzeća i privrednih društava u restrukturiranju, stečaju i likvidaciji, zatim odvojeno javna preduzeća, potom privredna društva u restrukturiranju, kao i privredna društva u stečaju i likvidaciji.

Saopštenje je dostupno u odeljku Finansijski izveštaji, deo Makroekonomska saopštenja/Makroekonomske informacije za 2014. godinu/Saopštenje o poslovanju privrede u Republici Srbiji u 2014. godini.

2. Istovremeno, Agencija je do sada, na ovoj internet strani, objavilila 132.000 pojedinačnih finansijskih izveštaja za 2014. godinu sa propisanom dokumentacijom, za sva pravna lica i preduzetnike koji su te izveštaje dostavili u skladu s propisima. Ovi izveštaji dostupni su u odeljku Finansijski izveštaji/Javno objavljivanje finansijskih izveštaja počev od 2014, a pretraga se vrši unošenjem matičnog broja, poreskog identifikacionog broja ili naziva određenog pravnog lica ili preduzetnika.

U APR je ukupno primljeno 295.048 izveštaja (podaci za statističke i druge potrebe i finansijski izveštaji sa propisanom dokumentacijom), od čega je 41.827 primljeno u elektronskom obliku, sa kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Zaključno sa 29. oktobrom u postupku obrade ostalo je još 22.816 izveštaja za koje je Agencija utvrdila određene nedostatke, o kojima je obavestila obveznike, pa se za njih čeka dopuna dokumentacije. 

 
23. oktobar 2015. Objavljivanje posebnih podataka po finansijskim izveštajima za 2014. godinu 30. oktobar 2015. Obaveštenje za korisnike pretraga podataka u registrima