Proces izrade i dostavljanja Izveštaja za statističke potrebe i Redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2014. godinu, posredstvom Posebnog informacionog sistema Agencije za privredne registre, odvija se bez značajnijih problema.

Počevši od 2. marta ove godine do danas, Posebnom informacionom sistemu Agencije za privredne registre pristupilo je oko 60.000 obveznika, odn. više od trećine ukupnog broja pravnih lica i preduzetnika koji su obveznici primene Zakona o računovodstvu. Više od 80 odsto ovih obveznika je istovremeno sa Izveštajem za statističke potrebe pristupilo sastavljanju i svojih Redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2014. godinu. Agencija podržava opredeljenje korisnika da, istovremeno sa statističkim izveštajem, pristupe izradi odn. dostavljanju i redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, jer se na taj način postiže ušteda vremena potrebnog za njihovu pripremu i povećava kvalitet statističkih podataka.Podsećamo obveznike koji još uvek nisu pristupili izradi finansijskih izveštaja da je, ove godine, 31. mart rok za dostavljanje Izveštaja za statističke potrebe, dok se Redovni godišnji finansijski izveštaji za 2014. godinu moraju dostaviti najkasnije do kraja juna. Agencija za privredne registre se zahvaljuje korisnicima na velikoj podršci i razumevanju, naročito u početku primene Posebnog informacionog sistema Agencije, koji je omogućio implementaciju novog Zakona o računovodstvu, odnosno uveo veliki broj novina u računovodstvenu praksu, od kojih je naveća novina ta da se finansijski izveštaj sačinjava kao elektronski dokument koji se predaje sa kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Imajući u vidu da se Poseban informacioni sistem Agencije primenjuje prvi put, korisnicima je na raspolaganju Tehničko uputstvo, sa detaljnim instrukcijama za rad u sistemu, kao i posebna tehnička podrška koja se može potražiti mejlom sd@apr.gov.rs ili telefonom 011 2023350

Ukoliko se APR-u pošalje zahtev na imejl finizvestaji@apr,gov.rs, Agencija će elektronskom poštom poslati obvezniku instrukciju sa informacijama o vrsti i obimu finansijskog i drugih izveštaja koje pravno lice ili preduzetnik treba da dostavi Agenciji, kojih kontrolnih pravila treba da se pridržava da bi se dostavio potpun i računski tačan finansijski izveštaj, koju dokumentaciju treba predati u skladu sa čl. 34 Zakona o računovodstvu.Ukoliko se APR-u pošalje zahtev na imejl obveznici@apr.gov.rs, konkretno pravno lice ili preduzetnik dobiće informaciju da li se nalazi u evidenciji obveznika primene Zakona o računovodstvu.

Osim toga, u Registru finansijskih izveštaja objavljene su detaljne informacije o načinu sastavljanja i dostavljanja izveštaja za 2014. godinu, svi propisi koji regulišu ovu oblast (zakoni, pravilnici, odluke), obrasci za sve one koji žele da sastavljaju finansijske izveštaje u papirnom obliku, ali i odgovarajuće pretrage kao što su pretraga evidencije obveznika za 2014 i pretraga preduzetnika, sa obaveštenjem o primeni dvojnog knjigovodstva za 2014. Na sajtu su dostupni i linkovi Poseban informacioni sistem Agencije za unos i dostavljanje izveštaja i dokumentacije za 2014, kao i Tehničko uputstvo za primenu Posebnog informacionog sistema.Na kraju, napominjemo da je primljen veliki broj pitanja koja nisu u nadležnosti Agencije, već na njih treba da odgovore konsultanske kuće ukoliko su obveznici njihovi članovi/ pretplatnici. Zbog toga, još jednom ponavljamo da Agencija nema ovlašćenja da daje instrukcije korisnicima iz nadležnosti drugih organa. 

18. mart 2015. Podaci za 2014. godinu objavljeni na Mapi Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja 25. mart 2015. Informacioni sistem Agencije dostupan za društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima