Agencija za privredne registre (APR) još jednom podseća sve obveznike revizije da sutra 30. septembra 2010. godine ističe zakonski rok za dostavljanje propisane dokumentacije o usvajanju redovnih godišnjih, odnosno konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2009. godinu.

Napominjemo da se dokumentacija o usvajanju redovnih godišnjih odnosno konsolidovanih finansijskih izveštaja koja je propisana čl. 31 Zakona o računovodstvu i reviziji ("Sl. glasnik RS", br. 46/2006 i 111/2009) dostavlja isključivo poštom u vidu preporučene poštanske pošiljke na adresu: Agencija za privredne registre, Registar finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika, Brankova 25, 11000 Beograd.

Posebno upozoravamo sve obveznike revizije čiji redovni godišnji odnosno konsolidovani finansijski izveštaj za 2009. godinu nije registrovan u Agenciji, da postupak registracije dokumentacije o usvajanju finansijskog izveštaja, neće biti moguć dok se ne otklone nedostaci iz redovnog godišnjeg odnosno konsolidovanog finansijskog izveštaja. Informacije o ovim nedostacima dostupne su u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet, link Pretraživanje finansijskih izveštaja za 2009. godinu.

Takođe, ukazujemo i na do sada uočene propuste prilikom dostavljanja dokumentacije, a koji se pre svega odnose na Odluku o usvajanju finansijskih izveštaja kao i na Odluku o raspodeli dobiti, odnosno pokriću gubitka. Naime, predmetne odluke treba da potpiše nadležni organ upravljanja određen zakonom (skupština privrednog društva, upravni odbor za javna preduzeća i sl), a u izuzetnim slučajevima i aktom obveznika. Ako za konkretan organ - donosioca pomenutih odluka, ovlašćenje za njihovo donošenje ne proizlazi neposredno iz zakona, u preambuli (uvodu) tih odluka je nužno da se navede odredba akta iz kojeg crpi ovlašćenje za donošenje istih (odredba osnivačkog akta, statuta, broj i datum posebnog ovlašćenja i sl).

Sve dodatne informacije dostupne su na ovoj internet prezentaciji, u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet.

 

28. septembar 2010. Javna rasprava o predlogu Nacrta zakona o privrednim društvima 07. oktobar 2010. APR u brojkama - Automatski stečajevi čiste Registar