Agencija za privredne registre (APR) objavila je Saopštenje o rezultatima poslovanja ekonomskih celina u Republici Srbiji ostvarenim u 2009. godini.

Saopštenjem su obuhvaćene ekonomske celine koje su poslovale u Republici Srbiji u 2009. godini u privredi, bankarskom sektoru, sektoru osiguranja, sektoru finansijskog lizinga, zatim ekonomske celine u oblasti poslovanja sa hartijama od vrednosti - brokersko dilerska društva i zatvoreni investicioni fondovi, kao i ekonomske celine u neprofitnom sektoru.

Saopštenje je urađeno na osnovu zbirno obrađenih podataka iz konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2009. godinu i usvojenih konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2008. godinu. U saopštenju je dat uporedni pregled broja matičnih i zavisnih pravnih lica i zaposlenih po segmentima ekonomskih celina, uz prikaz osnovnih finansijskih pozicija na osnovu kojih se mogu sagledavati uspešnost poslovanja ekonomskih celina, kao i njihova struktura sredstava i izvora finansiranja odnosno finansijski položaj. Prema objavljenom Saopštenju, u 2009. godini u Republici Srbiji u krugu konsolidovanja poslovalo je 3.215 pravnih lica, u okviru 815 ekonomskih celina. Od ukupnog broja podnetih konsolidovanih finansijskih izveštaja obrađeni su finansijski izveštaji za 804 ekonomske celine koje u svom sastavu imaju 2,380 zavisnih pravnih lica i zapošljavaju 410,639 radnika. Iako je u 2009. godini broj konsolidovanih pravnih lica povećan za 4.3% u odnosu na prethodnu godinu, broj zaposlenih u njima je smanjen za 2.4%. Dalje, podaci iz konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2009. godinu, ukazuju da je najveći broj ekonomskih celina poslovao u privredi (96.1%), zatim u sektoru banaka (1.2%) i u sektoru neprofitnih institucija (0.9%). Istovremeno, sektori privrede i banaka zapošljavali su najveći broj radnika u ekonomskim celinama, 93.5%, odnosno 4.0%. Pri tome, pad neto finansijskog rezultata u odnosu na 2008. godinu beleže svi segmenti ekonomskih celina, osim ekonomskih celina u sektoru finansijskog lizinga i brokersko dilerskih društava, dok najizraženiju negativnu korekciju neto finansijskog rezultata iskazuju ekonomske celine koje posluju u privredi i bankarskom sektoru.

Podaci iz saopštenja su zvanični podaci te ih svi zainteresovani korisnici (pravna i fizička lica) mogu koristiti za potrebe makroekonomskih analiza i istraživanja.

Saopštenje o rezultatima poslovanja ekonomskih celina u Republici Srbiji ostvarenim u 2009. godini se nalazi u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet – Makroekonomska saopštenja.

 

09. septembar 2010. APR u brojkama - U prvoj polovini godine osnovano 25628 privrednih subjekata 17. septembar 2010. APR u brojkama - Finansijske performanse ekonomskih celina u privredi