Donošenjem Zakona o klasifikaciji delatnosti („Sl. glasnik RS”, broj 104/2009) stvoren je pravni osnov za usklađivanje statističke klasifikacije privrednih delatnosti u Republici Srbiji sa klasifikacijom koja se primenjuje u Evropskoj uniji i, u istom cilju, za donošenje Uredbe o klasifikaciji delatnosti („Sl. glasnik RS”, broj 54/2010, od 4.8.2010) koja je objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije, dana 4.8.2010.godine i koja stupa na snagu, od kada će se i primenjivati, 12.8.2010.godine.

Od dana stupanja na snagu Uredbe o klasifikaciji delatnosti za Agenciju za privredne registre nastala je obaveza, propisana odredbom člana 12. Zakona o klasifikaciji delatnosti, da sve  jedinice razvrstavanja, registrovane u registrima koji se vode kod Agencije, razvrsta prema pretežnoj delatnosti u skladu sa Zakonom o klasifikaciji delatnosti, odnosno prema važećoj Uredbi o klasifikaciji delatnosti, kao i da taj podatak objavi na svojoj internet stranici, bez donošenja posebnog akta o promeni šifre i opisa registrovane pretežne delatnosti kod registrovanih jedinica razvrstavanja.

Promene šifara i opisa registrovanih pretežnih delatnosti kod privrednih subjekata i drugih pravnih lica, odnosno  jedinica razvrstavanja registrovanih u registrima koji se vode kod Agencije, Agencija za privredne registre će izvršiti  na osnovu podataka o novim šiframa i opisima delatnosti dobijenim od Zavoda za statistiku Republike Srbije, a u skladu sa potpisanim Protokolom o razmeni podataka između Zavoda i Agencije.

S obzirom da će se, u skladu sa Zakonom, navedene promene izvršiti bez zahteva jedinica razvrstavanja i bez donošenja posebnog akta o promeni šifre i opisa registrovane pretežne delatnosti, neophodno je da se svi privredni subjekti i druga pravna lica, registrovani u registrima koji se vode kod Agencije za privredne registre, uvidom u internet stranu Agencije, informišu o novoj šifri i opisu pretežne delatnosti prema kojoj su razvrstani u skladu  sa Uredbom  o klasifikaciji delatnosti koja se primenjuje od 12.8.2010.godine.

Ukoliko smatraju da četvorocifrena šifra (kojom je označena grupa delatnosti) i opis pretežne delatnosti prema kojoj su razvrstani, na navedeni način, ne odgovaraju stvarnoj pretežnoj delatnosti koju jedinica razvrstavanja obavlja, zakonski zastupnici privrednih subjekata i drugih pravnih lica, kao i osnivači preduzetničkih radnji, registrovanih u registrima koji se vode kod Agencije, imaju mogućnost podnošenja zahteva za razvrstavanje pod drugom šifrom i opisom pretežne delatnosti u okviru iste grane kojoj grupa delatnosti pripada, na osnovu čega će biti izvršena promena ovog podatka bez naknade i bez donošenja posebnog akta o promeni. Agencija će na svojoj internet strani omogućiti pretragu svih registrovanih subjekata koji imaju navedenu mogućnost.

Promena podatka o pretežnoj delatnosti kojom se pored grupe menja i grana privredne delatnosti kod registroavnog subjekta vršiće se, kao i do sada, na osnovu podnete registracione prijave i zakonom propisane dokumentacije, uz koju se prilaže i dokaz o uplati naknade za registraciju promene.

Svi privredni subjekati i druga pravna lica, kao i osnivači preduzetničkih radnji,  registrovani u registrima koji se vode kod Agencije, kao i sva pravna i fizička lica prilikom podnošenja prijava za upis u neki od registara Agencije, imaju obavezu da, od 12.8.2010.godine, u registracionim prijavama pretežnu delatnost označe  u skladu sa važećom Uredbom o klasifikaciji delatnosti.

 
06. avgust 2010. Mesečna posećenost internet stranice APR 17. avgust 2010. Napomena u vezi sa implementiranjem nove klasifikacije delatnosti