Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja upozorava turističke agencije da će turistička inspekcija u narednom periodu kontrolisati poslovanje agencija, sa posebnim fokusom na osiguranje od odgovornosti iz delatnosti, odnosno polise osiguranja.

Ovde objavljujemo Obaveštenje Ministarstva ekonomije u celini:

Članom 53. Zakona o turizmu propisano je da se polisom osiguranja od odgovornosti posebno obezbeđuje šteta koja se prouzrokuje neispunjenjem, delimičnim ispunjenjem ili neurednim ispunjenjem obaveza osiguranika kao organizatora putovanja, koje su određene opštim uslovima i programom putovanja, kao i šteta koja je prouzrokovana usled nemogućnosti osiguranika kao organizatora putovanja da izmiri troškove nužnog smeštaja, ishrane i povratka putnika sa putovanja u mesto polaska u zemlji i inostranstvu.

Slučajevi koji su propisani članom 53. zakona su osigurani slučajevi čiji je pokriće predviđeno, bez obzira da li se turistička agencija nalazi u stečaju ili likvidaciji, pri čemu stečaj ili privremena nelikvidnost turističke agencije može biti samo jedan od osiguranih slučajeva, ali nikako jedini osigurani slučaj. Stoga se polisa osiguranja zaključena van uslova predviđenih članom 53. Zakona o turizmu ne može prihvatiti kao odgovarajuća polisa osiguranja za izdavanje (posedovanje) licence za obavljanje poslova turističkih agencija.

Imajući u vidu citirane zakonske odredbe, kao i odredbu člana 52. Zakona o turizmu, kojom je propisano da turistička agencija mora da ima važeću polisu osiguranja od odgovornosti iz delatnosti, pozivamo vas da izvršite proveru da liipolisa osiguranja od odgovornosti iz delatnosti i ugovor o osiguranju koje ste zaključili sa osiguravajućim društvima ispunjavaju sve  zakonom propisane uslove i predviđaju bezuslovno pokriće svih slučajeva navedenih u članu 53. Zakona o turizmu.  

Obaveštavamo vas da će turistička inspekcija vršiti kontrolu poslovanja turističkih agencija posebno u odnosu na ispunjenost uslova za obavljanje delatnosti turističkih agencija i pružanja usluga koji su uređeni Zakonom o turizmu (Sl. glasnik RS br. 36/2009). Ukoliko se u toku kontrole uoče nepravilnosti koje ukazuju da turistička agencija ne ispunjava sve zakonom propisane uslove za obavljanje delatnosti turističkih agencija, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će preduzete sve zakonom propisane mere. Naime, u tim slučajevima će biti pokrenuti postupci za oduzimanje licenci,  uz napomenu da shodno članu 52. Zakona o turizmu (Sl. glasnik RS br. 36/2009), turistička agencija kojoj je oduzeta licenca neće moći više da aplicira za novu licencu.

 
06. jul 2010. Akcija dobrovoljnog davanja krvi u APR 14. jul 2010. APR u brojkama-Turističke licence poseduje 976 agencija