Agencija za privredne registre (APR) podseća sva pravna lica koja imaju obavezu sastavljanja konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2009. godinu (matična pravna lica),  da  je 30. april  2010. godine poslednji rok za njihovo dostavljanje. 

Konsolidovani finansijski izveštaji, kao i redovni godišnji finansijski izveštaji, mogu se sastaviti u pisanoj formi ili primenom APR-ove aplikacije (u elektronskoj formi). Za izradu izveštaja u elektronskoj formi koristi se postojeća Aplikacija za unos, kontrolu i štampu redovnih godišnjih finansijskih izveštaja uz dodatni paket za konsolidovane finansijske izveštaje, koji se korisniku dostavlja mejlom na njegov zahtev. Zainteresovani korisnici se ovim povodom mogu javiti na telefon tehničke podrške 011 333 1 454 ili dostaviti zahtev na mejl  kmsimic@apr.gov.rs.

Konsolidovani finansijski izveštaji za 2009. godinu dostavljaju se  APR-u isključivo preporučenom poštanskom pošiljkom na adresu: 

  • Agencija za privredne registre, Brankova 25, 11 000 Beograd.

Takođe, važno je podsetiti da se izveštaji sastavljeni primenom aplikacije APR-a dostavljaju bez plaćanja naknade,  dok se za  izveštaje dostavljene u pisanoj formi plaća naknada od 10.000 dinara.

Detaljnije informacije dostupne su u delu „Finansijski izveštaji i bonitet“ link „Prijem finansijskih izveštaja za 2009. godinu“ „Konsolidovani finansijski izveštaji“ .

Da pojasnimo, konsolidovani finansijski izveštaj  predstavlja finansijski izveštaj jedne ekonomske celine, odnosno povezanih entiteta koju čine matično pravno lice i sva zavisna pravna lica u zemlji i inostranstvu, koji je sastavljen kao izveštaj jednog entiteta.  Isti se sastavlja u skladu sa pravilima bilansiranja za jedan entitet, odnosno u krajnjoj liniji u njemu se bilansiraju samo poslovne transakcije koje su se odvijale između grupe kao ekonomske celine i trećih lica (lica koja ne spadaju u krug konsolidovanja). Cilj ovog izveštaja je da pruži što verniju sliku o finansijskom, imovinskom i prinosnom položaju interesa kao ekonomske celine.

 
22. april 2010. Provera statusa predmeta moguća i za udruženja 26. april 2010. Sajt APR nagrađen priznanjem „E –trgovina AWARD 2010“