Prestanak primene čl.77. Zakona o registraciji privrednih subjekata („Službeni glasnik RS“, br.55/04 i 61/05) i podzakonskih akata donetih na osnovu tog člana.

Upravni odbor APR je na sednici održanoj 26.marta 2010.god. usvojio Odluku o naknadama za registraciju i druge usluge koje pruža Agencija za privredne registre u postupku vođenja Registra privrednih subjekata i Registra javnih glasila. Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“ br.21/2010 od 6. aprila 2010.godine, a možete je pogledati i na sajtu u odeljku Propisi.

Navedenom odlukom izvršeno je usklađivanje vrednosti naknada za usluge registracije u okviru različitih registara i to na način što su naknade za pojedine usluge smanjene u odnosu na postojeće, dok su druge neznatno povećane. Tako je naknada za osnivanje različitih pravnih formi u privrednim društvima svedena na jedinstvenu naknadu od 4.000 dinara, pri čemu je naknada za osnivanje društva sa ograničenom odgovornošću povećana za svega 11 odsto, dok je naknada za osnivanje akcionarskog društva snižena za 61 odsto. Za najčešće traženi dokument - izvod, građani će umesto 1560 dinara plaćati naknadu od 1500 dinara, dok će registracija radnje buduće vlasnike koštati 1000 dinara, umesto 540 dinara.

Podsećamo, Agencija nije usklađivala naknade za registraciju i druge usluge koje pruža u okviru svoje nadležnosti od 2005. godine i donošenja Zakona o registraciji privrednih subjekata. U međuvremenu, preuzete su nove nadležnosti a APR je počela da pruža usluge u okviru pojedinih novih registara bez naknada. Prilikom odlučivanja o korekciji naknada, Agencija je vodila računa o tome da kao samofinansirajući administartivni servis pokrije realne troškove koje ima u pružanju usluga, uvaži ekonomske mogućnosti korisnika, ali i trenutne inflatorne tokove, uravnoteži naknade za usluge između registara i obezbedi sredstva za zakonom predviđena obavezna ulaganja u razvoj servisa i usluga, radi samostalnog staranja o uspostavljanju, razvoju i zaštiti elektronskih baza podataka i primeni mera za unapređenje elektronskih usluga, u skladu sa odgovarajućim nacionalnim i međunarodno prihvaćenim standardima.

 
06. april 2010. APR u brojkama-Preko milion poseta zvanične internet prezentacije APR 12. april 2010. APR u brojkama - Strane kompanije u Srbiji