Agencija za privredne registre (APR) obaveštava sva pravna lica i preduzetnike koji su, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji, dostavili redovne godišnje finansijske izveštaje za 2009. godinu, da obrada i registracija tih izveštaja počinje danas, 17. marta 2010. godine.

Podsećamo da je obezbeđena potpuna transparentnost postupka prijema i obrade finansijskih izveštaja u realnom vremenu, u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet – link Pretraživanje finansijskih izveštaja za 2009. godinu. Obveznici će moći da prate ispravnost dostavljenih izveštaja za svaki pojedinačni finansijski izveštaj, a pretraga će se vršiti upitom po matičnom broju.

Obveznici koji su dostavili finansijske izveštaje u kojima su u postupku formalne, računske i logičke kontrole utvrđeni nedostaci biće o tome pismeno obavešteni poštanskom pošiljkom na adresu obveznika ili na adresu koju je obveznik naveo u kontakt podacima.

Posebno ukazujemo da su obveznici dužni da ispravku nedostataka izvrše u roku od 5 dana od datuma dostavljanja pismenog Obaveštenja o utvrđenim nedostacima, a najkasnije u roku od 15 dana od dana objavljivanja liste nedostataka na internet strani. Prekoračenje navedenog roka povlači plaćanje dodatne naknade u iznosu od 2.000,00 dinara. Ako obveznik ne uplati naknadu, obustavlja se postupak registracije tog finansijskog izveštaja.

Po završetku postupka registracije svakog redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja za 2009. godinu obveznicima će biti dostavljena potvrda o registraciji tih izveštaja. Pored toga, svim zainteresovanim korisnicima će biti omogućen uvid u osnovne podatke iz finansijskih izveštaja za 2009. godinu, a za obveznike revizije i kompletan finansijski izveštaj na linku – Objavljivanje finansijskih izveštaja.

U cilju obezbeđivanja dodatnih informacija o toku obrade finansijskih izveštaja, pre svega obveznicima koji imaju nedostatke u tim izveštajima, na raspolaganju je INFO DESK služba sa sledećim brojevima telefona (011) 3026-633, 3026-647, 3026-648, 3026-630, radnim danima u vremenu od 8,30 do 16,30 časova.

Još jednom molimo korisnike za strpljenje imajući u vidu kasniji početak obrade finansijskih izveštaja zbog objektivnih okolnosti.

 
11. mart 2010. APR u brojkama-Registar privrednih subjekata 24. mart 2010. APR u brojkama – Od početka godine, za oko 70 odsto porastao broj upisanih zaloga