Na osnovu Zakona o komorama („Službeni glasnik RS”, broj 65/2001, 36/2009 i 99/2011), Registar komora počeće sa radom 01.01.2013. godine, odnosno 3. januara, kada će Agencija nastaviti sa redovnim obavljanjem poslova iz svoje nadležnosti, posle novogodišnjih praznika.

Naime, članom 26. Zakona o komorama propisano je da Registar komora vodi Agencija za privredne registre, kao povereni posao Ministarstva finansija i privrede, kao i da se u elektronsku bazu podataka registruju komore, prema obliku organizovanja u odnosu na područje, odnosno teritoriju u Republici Srbiji, za koju je registrovani subjekat osnovan ili delatnost zbog koje se vrši udruživanje. Istim članom Zakona propisano je da se na uslove i postupak registracije shodno primenjuju odredbe Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre („Sl. glasnik RS”, broj 99/2011) kojim se uređuje registracija privrednih subjekata. Uspostavljanjem Registra komora u APR, prvi put u Republici Srbiji biće oformljena  jedinstvena, centralna, elektronska baza sa ažurnim statusnim podacima o registrovanim komorama, o predsednicima i licima ovlašćenim za zastupanje, članstvu u savezima ili drugim asocijacijama u zemlji ili inostranstvu i dr. Uz ove podatke, na internet stranici APR biće objavljivani i dokumenti kao što su statuti, što će sve doprineti javnosti rada komora, kao posebnog oblika privrednog i društvenog organizovanja.  
21. decembar 2012. Novi servisi za korisnike usluga APR 03. januar 2014. Usvojena Odluka o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža APR