Predstavnici Biroa za registarske usluge Ugande, Svetske banke i Međunarodne finansijske korporacije (International Finance Corporation- IFC/IFC) iz Kampale posetili su danas Agenciju.

Cilj trodnevne studijske posete je upoznavanje sa načinom rada Agencije i funkcionisanjem registara, njenim informacionim sistemom i unutrašnjom organizacijom. Takođe, delegaciji iz Ugande biće predstavljeni koraci koje je naša zemlja sprovela u reformi sistema registracije u periodu od 2004. do 2005. godine.

Pozdravljajući goste iz Ugande, direktor APR Zvonko Obradović je istakao da je zahvaljujući sprovedenoj reformi u oblasti započinjanja poslovanja procedura registracije u Srbiji skraćena na 3 dana. Obradović je zaključio da su druge zemlje u proteklom periodu načinile značajne reformske korake u ovoj oblasti, što nas podstiče na svojevrsno takmičenje u unapređenju svog poslovnog okruženja. On je izrazio nadu da će zahvaljujući smanjenju minimalnog osnivačkog kapitala sa 500 na 1 evro, naša zemlja po tom kriterijumu ostvariti napredak na rang listi Svetske banke.

Agencija za privredne registre izabrana je kao primer javne agencije zahvaljujući čijim je rezultatima, postignutim u reformi sistema registracije, Srbija proglašena 2006. godine svetskim TOP Reformatorom.

Studijska poseta deo je aktivnosti na projektu koji u Ugandi sprovode Svetska banka i IFC, a odnosi se na institucionalno i tehnološko jačanje Biroa za registarske usluge u čijoj su nadležnosti registracija kompanija i intelektualne svojine, kao i vođenje civilnih registara (matične knjige rođenih, venčanih i umrlih) i dr. U prošlogodišnjem Izveštaju o poslovanju Svetske banke (Doing business 2012), Uganda je svrstana među pet zemalja istočne Afrike u kojima je, zahvaljujući sprovedenim regulatornim reformama, znatno poboljšano poslovno okruženje u tom regionu.

Video izjave predstavnice Međunarodne finansijske korporacije Anite Luise Nabirje Mvande, direktora Biroa za registarske usluge Ugande Tvebaze Bemanjea i direktora APR Zvonka Obradovića, od 4. oktobra 2012. godine, pogledajte ovde:

01. oktobar 2012. Vest o sporazumu o saradnji sa APR objavljena na sajtu Državne reg. komore Ruske Federacije 23. oktobar 2012. Zahvaljujući reformi u oblasti registracije, Srbija ostvarila napredak na listi Doing business