Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović i državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Luka Andrić najavili su na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Republike Srbije da će 11. Godišnja konferencija Foruma evropskih privrednih registara (European Commerce Registers’ Forum – ECRF) biti održana 19. i 20. juna u beogradskom hotelu Hajat.

Agencija za privredne registre, kao institucija koja trenutno predsedava Forumom evropskih privrednih registara, domaćin je i organizator najvažnijeg godišnjeg skupa ove međunarodne strukovne organizacije na kome će učestvovati 37 država, najavio je državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Luka Andrić i dodao da je Agencija od prošle godine na čelu ove asocijacije, a da će na predstojećoj konferenciji Republika Srbija preneti predsedavanje na Luksemburg.

Obradović je naveo da će se na ovom skupu sastati više od 100 učesnika iz 33 evropske zemlje, Azije, Afrike i Amerike. On je dodao da evropski registri na godišnjim konferencijama razmenjuju iskustva kako bi pojednostavili procedure za osnivanje i registraciju firmi i uskladili procedure različitih zemalja u cilju poboljšanja poslovne klime. 

Direktor APR je najavio da će na konferenciji predstavnici Svetske banke prezentovati način izrade publikacije o uslovima poslovanja koju koriste investitori prilikom odlučivanja o ulaganjima, dok će delegacija Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj održati prezentaciju o pranju novca. 

Prema njegovim rečima, estonski registar će predstaviti elektronski jednošalterski sistem osnivanja preduzeća, koji je uveden u toj zemlji i koji omogućava da se svi zahtevi za osnivanje preduzeća obave na jednom mestu.

Obradović je ukazao na to da je APR Vladi Srbije uputila predlog za uvođenje jednošalterskog sistema u Srbiji. Državni sekretar Ministarstva ekonomije je kazao da je za njegovo uvođenje potrebno izmeniti Zakon o poreskom postupku, koji propisuje i način izdavanja poreskog identifikacionog broja - PIB.

 
15. maj 2008. Prva radnja registrovana na osnovu elektronske prijave 13. jun 2008. Učešće APR u akciji dobrovoljnog davanja krvi