Agencija za privredne registre (APR) je zaključno sa 21. februarom, preko Posebnog informacionog sistema za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2017. godinu, primila ukupno 47.130 izveštaja među kojima su izveštaji za statističke potrebe, izveštaji za statističke potrebe uz koje su dostavljeni i redovni godišnji finansijski izveštaji i izjave o neaktivnosti.

Podsećamo da rok za dostavljanje izveštaja za statističke potrebe ističe 28. februara 2018. godine.

Iako je ove godine informacioni sistem za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja bio dostupan korisnicima još od 22. januara, kao i da se proces izrade i dostavljanja izveštaja odvijao bez značajnijih problema, ostalo je da u narednih nedelju dana ( do srede, 28. februara 2018. godine) pristigne još oko 110.000 izveštaja u APR.

Stoga, imajući u vidu činjenicu da će veliki broj obveznika svoje izveštaje pripremati i dostavljati i tokom vikenda, Agencija je i ove godine, u subotu i nedelju, 24. i 25. februara, od 9 do 17 časova, obezbedila dežurstva u Registru finansijskih izveštaja i Servis desku, radi tehničke podrške obveznicima i pružanja stručne pomoći u vezi sastavljanja i dostavljanja finansijskih izveštaja koja je i inače dostupna radnim danima u Agenciji.

Preporučujemo da se pitanja šalju na elektronske adrese:

  • sd@apr.gov.rs za tehničku podršku u vezi primene PIS FI sistema i potpisivanja izveštaja i dokumentacije;
  • finizvestaji@apr.gov.rs za pomoć u vezi sa obimom i sadržinom izveštaja i dokumentacije koji se dostavljaju, kao i u vezi sa pravilima koja pri tom moraju biti zadovoljena;
  • obveznicifi@apr.gov.rs za pravnu pomoć u vezi sa ažuriranjem podataka u evidenciji obveznika, koja se mora proveriti pre dostavljanja izveštaja za statističke potrebe, odnosno finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Sve instrukcije u vezi sa dostavljanjem finansijskih i drugih izveštaja za 2017. godinu, u formi pravila, tehničkih, korisničkih i video uputstava, objavljene su u Registru finansijskih izveštaja, pa pozivamo korisnike da ih pogledaju pre nego što započnu sastavljanje izveštaja u elektronskom obliku.

Takođe, obaveštavamo korisnike da je Agencija počela da obrađuje dostavljene izveštaje pa je zaključno sa jučerašnjim danom obrađeno 41.268 izveštaja za statističke potrebe i više od polovine do sada dostavljenih redovnih godišnjih finansijskih izveštaja i izjava o neaktivnosti za 2017. godinu.

 
13. februar 2018. Neradni dani za Dan državnosti 27. februar 2018. Sutra ističe rok za dostavljanje izveštaja za statističke potrebe za 2017. godinu