U oblasti izdavanja e-građevinskih dozvola Srbija je ušla u prvih 10 zemalja sveta i to je ujedno najbolji rezultat i najveći napredak koji smo ostvarili ove godine (skok sa 36. na 10. mesto). Reforma u ovoj oblasti sprovedena je zahvaljujući uvođenju elektronske registracije, a Agencija  je nadležna za funkcionisanje informacione platforme za izdavanje dozvola u oblasti građevinarstva.    

Po uslovima za započinjanje poslovanja, Srbija je rangirana na 32. mesto (skok sa 47. na 32. mesto), a napredak od 15 mesta u odnosu na prošlogodišnji rang ostvaren je zahvaljujući olakšanom osnivanju privrednih subjekata, smanjenju administrativne takse za overu potpisa i povećanju efikasnosti registra privrednih subjekata koji vodi Agencija za privredne registre.

Napredak u oblasti osnivanja privrednih subjekata postignut je zahvaljujući skraćenju procedura i vremena potrebnog za registraciju privrednih subjekata. Tako, registracija osnivanja u APR-u danas traje 24 sata, dok je za početak obavljanja poslovanja potrebno svega 5,5 dana. Kao posledica toga, trošak osnivanja privrednih subjekata je pao sa 6,5 procenata na 2,3 procenta prihoda po glavi stanovnika. Objedinjena procedura registracije osnivanja (Agencije za privredne registre i Poreske uprave-Registar poreskih obveznika) je kod 99 odsto privrednih društava završena za 24 sata od podnošenja registracione prijave i dokumentacije u APR-u.

Kod 99,22 %  preduzetnika ova procedura je završena za vreme kraće od 24 sata, dok je kod 0,8 odsto preduzetnika procedura registracije osnivanja i dodele PIB-a trajala duže od jednog dana, zbog naknadnih provera.            

Ove godine, Srbija je rangirana na 43. mesto po lakoći poslovanja, u odnosu na 47. mesto iz prošlogodišnjeg izveštaja.

U poređenju sa idealnim poslovnim okruženjem, Srbija je osvojila 73,13 bodova (72,87 boda u izveštaju Duing Biznis 2017), a napredak je postignut zahvaljujući poboljšanju propisa vezanih za poslovanje zahvaljujući kojem je smanjen razmak koji deli Srbiju od zemalja sa najboljim poslovnim okruženjem.

Celokupan izveštaj sa pripadajućim podacima dostupan je na www.doingbusiness.org.

 
20. oktobar 2017. Početak sprovođenja prinudne likvidacije u APR 01. decembar 2017. Preduzetnici – prijava i odjava iz evidencije obveznika dostavljanja finansijskih izveštaja za 2017.