Regionalni portal privrednih registara (BIFIDEX, www.bifidex.com) su na Kopaonik biznis forumu predstavili regionalna direktorka za Zapadni Balkan EBRD-a Žužana Hargitai i direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić.

Hargitai je naglasila da EBRD podržava unapređenje poslovnog okruženja, kao i regionalno povezivanje Zapadnog Balkana, a za projekat regionalnog portala kaže da je konkretan i praktičan alat koji doprinosi predstavlјanju regiona kao jedinstvene investicione destinacije, jer omogućava pristup zvaničnim informacijama o privrednim subjektima iz celog regiona, na jednom mestu. Ona je dodala da se na osnovu ovog praktičnog alata podržava i unapređuje saradnja, obezbeđuje bolјa informisanost, veća pravna sigurnost, rast poverenja na tržištu, veća konkurentnost i bolјe ekonomsko razumevanje regiona.

Direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić istakao je da su tri najveća registra Zapadnog Balkana, Srbija i Severna Makedonija, uz nedavno pridruženu Albaniju, već učinila dostupnim svoje podatke preko portala.

On je precizirao da su preko portala dostupni podaci o 1,4 miliona pravnih lica registrovanih u svim statusima, da su 700.000 aktivna pravna lica, 650.000 brisani subjekti i 50.000 neaktivni. Lučić je naglasio da su za transparentnost i informisanost veoma značajni podaci o neaktivnim i brisanim subjektima, jer predstavlјaju istorijski pregled koji je ponekad i važniji od podataka o aktivnim kompanijama.

„Cilј nam je da se za godinu dana portalu priklјuče i ostali registri iz regiona Zapadnog Balkana, kada će na portalu biti podaci o više od dva miliona pravnih lica i tri miliona fizičkih lica“.

Kako je Lučić najavio, Republika Srpska treba da podigne svoje podatke na portal za mesec dana, Crna Gora do polovine ove godine, a očekuje se priklјučivanje KiM i BiH.

Direktor APR-a, koji trenutno obavlјa i funkciju predsednika UO BIFIDEX-a, ističe da su Hrvatska i Slovenija, takođe, zanteresovane za projekat, kao i da njihovi predstavnici prisustvuju svim radionicama o portalu čiji razvoj kontinuirano prate.

02. mart 2020. Sistem za sastavlјanje statističkih izveštaja zatvara se u ponoć, a krajnji rok za njihovo dostavlјanje ističe 5. marta 05. mart 2020. Rok za dostavlјanje izveštaja za statističke potrebe potpisanih elektronskim sertifikatom ističe danas u ponoć