Agencija za privredne registre objavila je preliminarne podatke o poslovanju pravnih lica i preduzetnika na osnovu redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu.

U skladu sa zakonom koji uređuje računovodstvo, ukupno 310.365 pravnih lica i preduzetnika bilo je u obavezi da te izveštaje dostavi Agenciji, a njih 277.701 ih je dostavilo.

Izveštaji su obrađeni i objavljeni, kao potpuni i računski tačni, za 266.684 pravna lica i preduzetnika i na osnovu njih su objavljeni preliminarni rezulati o poslovanju u 2021. godini.

Tokom 2021. godine započet je privredni oporavak posle recesionih kretanja u prethodnoj godini, izazvanih pandemijom korona virusa. Pozitivne tendencije prisutne su u poslovanju svih grupa pravnih lica i preduzetnika.

Privreda beleži rast zaposlenosti i profitabilnosti, uz jačanje finansijskih kapaciteta. Privredna društva su poslovala sa pozitivnim neto rezultatom u iznosu od  679.904 miliona dinara, koji je porastao za 79,3%, pri čemu su uvećala obim ukupnih poslovnih aktivnosti, ostvarivši ukupne prihode od 14.434.273 miliona dinara, veće za 17,6% od prošlogodišnjih.

Detaljnije možete pročitati na linku Preliminarni podaci o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2021. godini, u odeljku Registri/Finansijski izveštaji/ Publikacije/Godišnji izveštaji o poslovanju pravnih lica, preduzetnika i ekonomskih celina/Godišnji izveštaji za 2021. godinu.

Podsećamo da je od ove godine počela puna primena novog Zakona o računovodstvu i da su promenjeni koncept finansijskog izveštavanja i rokovi za dostavljanje izveštaja, te da obveznici dostavljaju redovni godišnji finansijski izveštaj za potrebe javnog objavljivanja i za statističke potrebe najkasnije do 31. marta naredne godine, a dokumentaciju uz te izveštaje (uključujući revizorski izveštaj) do 30. juna, dok su u skladu sa prethodno važećim propisima dostavljali odvojeno podatke za statističke potrebe do 28. februara, a potom finansijske izveštaje za potrebe javnog objavljivanja do 30. juna naredne godine. Shodno tome, zvanični podaci o poslovanju pravnih lica i preduzetnika u 2021. godini će biti naknadno objavljeni.

01. jul 2022. APR počinje sa pružanjem usluga boniteta sa podacima iz finansijskih izveštaja za 2021. godinu 27. jul 2022. Rok za dostavljanje dokumentacije uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj ističe 1. avgusta