Povodom različitih interpretacija koje su se pojavile u javnosti u vezi odluka Agencije za privredne registre o registraciji zakonskog zastupnika u udruženju Auto-moto savez Srbije, skrećemo pažnju na sledeće činjenice:

Odlukama koje je Agencija za privredne registre donela i objavila na svom sajtu 24. aprila 2014. godine nije cenjena zakonitost načina sazivanja skupštine niti zakonitost donetih odluka jer to i nije u nadležnosti Registratora koji postupa u skladu sa odredbama Zakona o udruženjima, Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredene registre i podzakonskim aktom kojim se propisuje rad Registra udruženja.

U postupku odlučivanja po podnetim registracionim prijavama, Registrator u APR-u donosi odluke na osnovu činjenica iz prijave, priloženih dokumenata i registrovanih podataka. Iz navedenog proističe da Registrator ne utvrđuje da li je postupak donošenja odluke u skladu sa zakonom, statutom ili drugim opštim aktom udruženja jer je to u nadležnosti osnovnog suda.

Štaviše, članom 20. Zakona o udruženjima propisano je da svaki član udruženja može pokrenuti postupak pred nadležnim osnovnim sudom za utvrđivanje ništavosti opšteg akta udruženja koji je donet suprotno statutu ili drugom opštem aktu udruženja, odnosno za utvrđivanje ništavosti pojedinačnog akta udruženja koji je donet suprotno zakonu, statutu ili drugom opštem aktu udruženja, u roku od petnaest dana od dana saznanja za akt, a najkasnije u roku od šest meseci od dana donošenja akta, kao i da se postupak za utvrđivanje ništavosti ovih akata vodi prema odredbama zakona kojim se uređuje parnični postupak.

Što se tiče rešavanja registracionih prijava, podnetih 15.04.2014. godine od strane Aleksandra Nikačevića i Stanka Trivića, Agencija je imala zakonsku obavezu da donese odluke po obe prijave najkasnije 20.04, odnosno prvog radnog dana 22.04.2014. godine, jer je članom 19. Zakona o postupku registracije propisano da registrator, ukoliko ne odluči o prijavi u roku od pet dana, smatraće se da je prijava usvojena, o čemu donosi rešenje i traženu registraciju, bez odlaganja, sprovodi u registar.

Kako je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu 16.04.2014. godine tražilo da APR dostavi sve spise predmeta ovog udruženja, a dokumentacija je APR-u vraćena tek 23.04, došlo je do probijanja roka u kome je Registrator mogao da ceni ispunjenost uslova za registraciju po podnetim registracionim prijavama, pa su obe registracione prijave morale biti usvojene i sprovedene u Registar udruženja, prema datumu podnošenja i pravu prioriteta, u skladu sa odredbama Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Podsećamo da obe strane u udruženju AMSS-a, protiv donetih rešenja APR-a, mogu izjaviti žalbu ministru nadležnom za poslove državne uprave, u roku od 30 dana od dana objavljivanja rešenja na internet strani Agencije za privredne registre, odnosno da pred nadležnim osnovnim sudom pokrenu postupak za poništaj odluka za koje smatraju da su donete suprotno zakonu, statutu ili drugom aktu udruženja.

 
24. april 2014. Poseta delegacije Savezne budžetske ustanove Državne registracione komore Ruske Federacije 28. april 2014. Ističe rok za dostavljanje konsolidovanih finansijskih izveštaja