Delegacija Savezne budžetske ustanove Državne registracione komore u okviru Ministarstva pravde Ruske Federacije nalazi se u dvodnevnoj poseti u Agenciji za privredne registre. Ova poseta organizovana je u okviru bilateralne saradnje uspostavljene 2012. godine kada je u Moskvi potpisan Sporazum o saradnji između ove dve srodne državne institucije, kao i na osnovu Programa saradnje donetog 3. oktobra 2013. godine.

Predstavnici ruske Državne registracione komore upoznali su se sa delokrugom rada Agencije za privredne registre i sistemom registracije uspotavljenim pre deset godina u Republici Srbiji. Cilj ove posete je razmena iskustava i uspostavljanje zajedničkog modela saradnje za efikasnije pružanje administrativne pomoći poslovnim zajednicama ove dve države i to prilikom registracije ruskih kompanija u Republici Srbiji i izdavanja viza i akreditacija predstavništvima i ograncima srpskih kompanija koje žele da posluju u Ruskoj Federaciji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, registrovano je 1.625 predstavništava i ogranaka stranih pravnih lica, što čini oko 2 odsto od ukupnog broja aktivnih privrednih društava u Republici Srbiji. U Registru privrednih subjekata su registrovana 553 privredna društva koja imaju bar jednog vlasnika udela koji je državljanin Ruske Federacije. Tačnije, 694 državljana i 82 pravna lica, registrovana u Ruskoj Federaciji, vode se kao kao vlasnici udela u srpskim kompanijama, a pored toga registrovano je i 69 preduzetnika sa pasošem Ruske Federacije. U Državnoj registracionoj komori trenutno je registrovano 20.000 predstavništava i 3.000 ogranaka, među kojima je i 56 srpskih kompanija sa izdatim akreditacijama za poslovanje u Ruskoj Federaciji.

Potpredsednik Savezne budžetske ustanove Državne registracione komore u okviru Ministarstva pravde Ruske Federacije Valerij Nasimov i saradnica za međunarodnu saradnju Ekaterina Žukova, osim APR-a, posetili su i Rusko trgovinsko predstavništvo u Beogradu, Privrednu komoru Srbije i Ministarstvo privrede Republike Srbije.

Video izjave potpredsednika Savezne budžetske ustanove Državne registracione komore u okviru Ministarstva pravde Ruske Federacije Valerija Nasimova i direktora APR-a Zvonka Obradovića pogledajte ovde:

11. april 2014. Mogućnost zamene finansijskih izveštaja za 2013. godinu 26. april 2014. Registracija zastupnika u Auto-moto savezu Srbije