Za godinu dana rada, u Registar udruženja i Registar stranih udruženja u APR-upisano 4.399 domaćih udruženja i 52 predstavništva stranih udruženja.

Neupisana udruženja imaju rok da do 22. aprila 2011. godine ispune zakonsku obavezu. Od 22. oktobra prošle godine, kada su sa radom počeli Registar udruženja i Registar stranih udruženja upisano je 2.162 novih udruženja, dok je 2.237 postojećih udruženja svoja dokumenta uskladilo sa Zakonom o udruženjima, upisujući se u registar Agencije za privredne registre. U istom periodu, u Registar stranih udruženja upisana su 52 predstavništva. Ona udruženja koja se do 22. aprila iduće godine ne usklade s novim Zakonom o udruženjima i koja se ne upišu u elektronske registre APR biće brisana prema sprovedenom postupku likvidacije.

Apelujemo na postojeće organizacije civilnog društva, koje se do sada nisu upisale u registar APR, da ispune svoju zakonsku obavezu ne čekajući krajnji rok, kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve i produžavalo vreme registracije.

Pojednostavljena procedura registracije: Zakon u udruženjima preneo je nadležnosti sa Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva unutrašnjih poslova na APR, gde su administrativni poslovi registracije svih organizacija civilnog društva objedinjeni na jednom mestu. Uspostavljanjem jedinstvenih, elektronskih evidencija omogućen je slobodan i objedinjen pristup javnim podacima o registrovanim udruženjima i predstavništvima stranih udruženja, čime je obezbeđena njihova transparentnost. Zahvaljujući jednošalterskom sistemu za osnivanje privrednih subjekata, udruženja uz rešenje o upisu osnivanja dobijaju i poreski identifikacioni broj (PIB) čime im se omogućava početak poslovanja. Procedura registracije udruženja i dobijanje PIB-a u APR danas traju između 5 i 10 dana, što je, u odnosu na raniji period, značajna ušteda vremena i administartivnih troškova. Na internet strani APR, korisnici se mogu informisati o toku obrade njihovih predmeta, kao i eventualnim nedostacima u dokumentaciji, na osnovu kojih mogu efikasnije reagovati i maksimalno smanjiti vreme čekanja na završetak registracije udruženja.

Video materijal sa izjavom Nives Čulić, registratorke Registra udruženja i Registra stranih udruženja, Agencije za privredne registre, možete preuzeti sa sajta www.infobiro.tv.

12. oktobar 2010. Upozorenje privrednim subjektima na nedostatke u dokumentaciji o usvajanju finansijskih izveštaja 28. oktobar 2010. Skupština Evropskog privrednog registra u Beogradu (VIDEO)