Nebojša Ćirić, državni sekretar za privredu i privatizaciju u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, otvorio je danas u Beogradu Generalnu skupštinu Evropskog privrednog registra, mreže koja elektronski povezuje nacionalne privredne registre iz 26 evropskih zemalja.

Domaćin i organizator ove jednodnevne konferencije je Agencija za privredne registre. Srbija je, preko APR, član ove organizacije od 2007. godine, a od 1. jula prošle godine tehnički je priključena na ovu mrežu. Mreža Evropskog privrednog registra omogućava razmenu više od 20 miliona zvaničnih podataka o registrovanim kompanijama iz Evropske unije i pet zemalja koje nisu članovi EU, među kojima je i Srbija. Cilj uspostavljanja ove mreže za razmenu podataka je ostvarivanje jedne od osnovnih ideja Evropske unije, a to je delotvorno funkcionisanje jedinstvenog evropskog tržišta putem unapređivanja transparentnosti poslovanja širom Evrope.

Nacionalni privredni registri integrisani na mrežu Evropskog privrednog registra međusobno omogućavaju pristup podacima sadržanim u svojim registrima, čime je zainteresovanim licima širom Evrope omogućen jednostavan on-lajn pristup o registrovanim kompanijama direktno iz izvora – privrednog registra svake zemlje članice ove mreže.

Video materijal sa izjavama Nebojše Ćirića, državnog sekretara za privredu i privatizaciju u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, Zvonka Obradovića, direktora Agencije za privredne registre, Rika Dana (Ricco Dun), predsednika EEIG Evropskog privrednog registra i Pola Farela (Paul Farell), koordinatora EEIG Evropskog privrednog registra možete preuzeti sa sajta www.infobiro.tv.

 

21. oktobar 2010. Saopštenje povodom godišnjice rada registara udruženja i stranih udruženja 02. novembar 2010. Objavljivanje dokumentacije o usvajanju finansijskih izveštaja obveznika revizije za 2009. godinu