Agencija za privredne registre podseća sva pravna lica i preduzetnike da je 1. mart 2010.godine rok za podnošenje finansijskih izveštaja za 2009. godinu.

Finansijski izveštaji  primaće se isključivo preporučenom poštanskom pošiljkom i neće biti  organizovan neposredan prijem izveštaja u Agenciji.

Obveznici mogu da podnesu svoje finansijske izveštaje putem elektronske aplikacije i  u tom slučaju izveštaji će biti ispravni i neće se plaćati naknada Agenciji. Elektronska forma aplikacije nalazi se u odeljku Finansijski izveštaji.

Popunjenu  elektronsku formu izveštaja, korisnici treba da odštampaju, potpišu i pošalju poštom na adresu:

Agencija za privredne registre, 11000 Beograd 6, s navođenjem ogovarajućeg poštanskog faha

  • za obveznike koji nemaju obavezu da vrše reviziju finansijskih izveštaja, u elektronskoj formi – fah 1000
  • za obveznike revizije, u pisanoj i elektronskoj formi – fah 2000
  • za mala privredna društva, zadruge i ogranke koji nemaju obavezu da vrše reviziju, u pisanoj formi – fah 3000
  • za preduzetnike, u pisanoj formi – fah 4000
  • za mala druga pravna lica, u pisanoj formi – fah 5000.

Ukoliko se korisnici odluče da svoje izveštaje šalju u pisanoj formi, uz finansijski izveštaj moraće da  dostave i dokaz o plaćenoj naknadi.

Povodom početka objedinjenog prijema finansijskih izveštaja u Agenciji za privredne registre, u sredu, 10. februara 2010. godine, održana je konferencija za novinare u pres sali Vlade Republike Srbije.   

Direktor APR Zvonko Obradović je rekao da se od 1. januara 2010. finansijski izveštaji predaju samo u Agenciji, umesto kako je ranije bilo i Narodnoj banci Srbije i APR, zbog čega su ostvarene uštede od 1 miliona evra za privredu. Ovim postupkom su pojednostavljene administartivne procedure, čime su usvojene preporuke Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa.

Registrator registra finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu pravnih lica i preduzetnika Ružica Stamenković izjavila je da će APR nastaviti sa pooštravanjem primene pravila u cilju povećanja kvaliteta finansijskog izveštavanja, posebno u oblasti odgovornosti obveznika u sastavljanju finasijskih izveštaja, disciplini u dostavljanju i povećanju pouzdanosti podataka u izveštajima. Prema njenim rečima, finansijski izveštaji obveznika revizije biće u potpunosti objavljeni, sa napomenama koje su deo izveštaja i moći će bez naknade da se skidaju sa sajta APR.

 
04. februar 2010. Žigovi i ndustrijski dizajn predati Zavodu za intelektualnu svojinu 12. februar 2010. APR izdala prve svečane licence turističkim agencijama