Registratorka za strana udruženja Nives Čulić obratila se pismenim obaveštenjem predstavništvima stranih pravnih lica,  ranije evidentiranim u Ministarstvu spoljnih poslova, u kome ih poziva da još jednom provere svoj oblik organizovanja. Ona ih je upozorila da su, u slučaju da se radi o stranim udruženjima, bila dužna da do 22. januara podnesu prijavu za upis u Registar stranih udruženja, koji se od 22. oktobra 2009. godine vodi u Agenciji za privredne registre (APR).

U suprotnom, shodno novom zakonu o udruženjima („Službeni glasnik RS“ br. 51/2009 od 14. 07. 2009. godine),  biće doneto rešenje o prestanku njihovog rada, do ponovnog upisa u Registar.

Naime, na osnovu člana 86. zakona o udruženjima, strana udruženja koja su otpočela sa radom na teritoriji Republike Srbije pre početka primene novog zakona bila su dužna da u roku od tri meseca podnesu prijavu za upis u Registar stranih udruženja.  Do 25. januara, u Registru stranih udruženja primljeno je 45 prijava, koje su podnete lično, u sedištu i organizacionim jedinicama, ili poštom, dok su u evidenciji Ministarstva spoljnih poslova bila 64 strana pravna lica koja su dobila pisma podrške da preko svojih predstavništava mogu da posluju na teritoriji Republike Srbije.

Kako su u tom ministarstvu evidentirani i strani fondovi, fondacije i strana nedobitna društva, koja nemaju obavezu da se upišu u Registar stranih udruženja, registratorka Nives Čulić  pismenim obaveštenjem pozvala je strana pravna lica da još jednom provere oblik organizovanja i ispune svoju zakonsku obavezu.

 
25. januar 2010. Pristup sadržajima na redizajniranom sajtu APR 27. januar 2010. Novine vezane za usluge u Registru finansijskih izveštaja i podataka o bonitetu