U Agenciji za privredne registre izrađeno je i objavljeno Saopštenje o poslovanju neprofitnih institucija u Republici Srbiji u 2011. godini, kojim je obuhvaćeno poslovanje drugih pravnih lica - političkih stranaka, udruženja, sportskih udruženja, društava i saveza u oblasti sporta, zadužbina i fondacija, ustanova i ostalih oblika organizovanja koji su poslovali u Republici Srbiji u 2011. godini.

Aktivnost neprofitnih institucija sagledana  je na osnovu podataka za 26.690 drugih pravnih lica za koje su redovni godišnji finansijski izveštaji za 2011. godinu primljeni i obrađeni u Agenciji, u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji.

Od ukupnog broja drugih pravnih lica polovinu čine udruženja, a više od trećine sportska udruženja, društva i savezi u oblasti sporta. Posmatrano sa aspekta veličine, mala druga pravna lica čine čak 99,8% ukupnog broja drugih pravnih lica. Neprofitne institucije su u 2011. godini zapošljavale 37.142 radnika, pri čemu je najviše radnika bilo zaposleno u ustanovama (69,3%).

U 2011. godini u uslovima vrlo neizvesnog poslovnog okruženja neprofitne institucije su poslovale sa  pozitivnim neto finansijskim rezultatom u iznosu od 1,6 mlrd dinara, koji je za trećinu manji u odnosu na prethodnu godinu. Najveći pozitivan neto finansijski rezultat u iznosu od 2,7 mlrd dinara iskazale su ustanove, a on je veći za 34,5% u odnosu na prethodnu godinu. Udruženja su takođe poslovala sa pozitivnim rezultatom (0,4 mlrd dinara), ali je on za dve petine manji u odnosu na prethodnu godinu. S druge strane, sportska udruženja, društva i savezi u oblasti sporta beleže negativan neto finansijski rezultat u iznosu od 1,4 mlrd dinara, koji je povećan za 46,3% u odnosu na 2010. godinu.

Za obavljanje svojih aktivnosti neprofitne institucije su angažovale 133 mlrd dinara ukupnih sredstva i 64 mlrd kapitala. Pri tome, sa više od polovine sredstava i kapitala neprofitnih institucija raspolažu ustanove.

Kumulirani gubici neprofitnih institucija u 2011. godini smanjeni su za 9,8% u odnosu na prethodnu godinu i iznose 15 mlrd dinara. Od toga, 53,1% se odnosi na sportska udruženja, društva i saveze u oblasti sporta.

Saopštenjem je obuhvaćeno i poslovanje sindikalnih organizacija koje su finansijske izveštaje za 2011. godinu predale Agenciji za privredne registre.

Saopštenje o poslovanju neprofitnih institucija u Republici Srbiji u 2011. godini objavljeno je u odeljku finansijski izveštaji i bonitet – Makroekonomska saopštenja.

 

 
19. jun 2012. Završetak preliminarne zbirne obrade konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2011. godinu 06. jul 2012. Šestomesečni izveštaj o osnovanim i brisanim privrednim društvima i preduzetnicima