U Agenciji za privredne registre održana je konferencija za novinare na kojoj su prezentovani podaci o STO NAJ... privrednih društava u Republici Srbiji u 2011. godini prema finansijskim performansama. STO NAJ... privrednih društava dato je na osnovu analize redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2011. godinu za 91.901 privredno društvo.

Koncentracija finansijskih performansi u okviru malog broja,  STO NAJ... privrednih društava, u srpskoj privredi izražena je sa aspekta uspešnosti poslovanja i finansijskih kapaciteta, kao i sa aspekta iskazanih gubitaka.

Uspešnost poslovanja privrednih društava merena je prema visini ostvarenih poslovnih prihoda i iskazanog neto dobitka u 2011. godini. STO NAJ... privrednih društava koja se nalaze na ovim listama daju glavni impuls rastu srpske privrede.

Tako je STO NAJ... privrednih društava ostvarilo skoro trećinu poslovnih prihoda cele privrede, a  uz to njihovo prosečno učešće u osnovnim finansijskim pozicijama privrede je 32,2%. Ova privredna društva predstavljaju segment privrede koji beleži blagi rast (1,5%) zaposlenih u odnosu na prethodnu godinu, a ona zapošljavaju 16,2% od ukupnog broja radnika.

Sto najprofitabilnijih privrednih društava iskazalo je skoro polovinu ukupnog iskazanog neto dobitka srpske privrede i pri tome u osnovnim  finansijskim performansama srpske privrede učestvuju sa 23,5%, a u ukupnom broju zaposlenih sa 11,2%.

Liste STO NAJ... privrednih društava sa aspekta uspešnosti predvodi NIS ad Novi Sad, kao i u prethodnoj godini, sa poslovnim prihodima od 192 mlrd dinara i neto dobitkom od 41 mlrd dinara, koji je čak za 146,3% povećan. Na listi STO NAJ... privrednih društava je i JP EPS Beograd sa poslovnim prihodima od 126 mlrd dinara, dok je trećeplasirani TELEKOM SRBIJA ad Beograd sa poslovnim prihodima od 87 mlrd dinara na listi STO NAJ... privrednih društava po neto dobitku zauzeo drugo mesto sa dobitkom od 22 mlrd dinara.

Poslovanje privrede značajno je opredeljeno finansijskim kapacitetima, te je STO NAJ... privrednih društava sagledano prema visini angažovanih sredstava i raspoloživog kapitala. STO NAJ... privrednih društava po ukupnim sredstvima angažuje 5.172 mlrd dinara (43,0%) ukupnih sredstava u privredi, a u osnovnim performansama privrede ona prosečno učestvuju sa 37,9% i zapošljavaju 17,0% od ukupnog broja radnika.

Pored toga, visok stepen koncentracije finansijske snage ispoljen je u grupi sto privrednih društava sa najvećim kapitalom. Ova privredna društva raspolažu sa tri petine kapitala na nivou privrede, zapošljavaju 15,0% od ukupnog broja radnika u privrednim društvima, a prosečno učestvuju sa 26,3% u osnovnim performansama privrede.

Vodeća mesta na listama STO NAJ... privrednih društava po ukupnim sredstvima i STO NAJ... privrednih društava po kapitalu zauzimaju JP PUTEVI SRBIJE i JP EPS Beograd, na koje se odnosi 15,9% sredstava i 19,1% kapitala srpske privrede.

Usled nestabilnih uslova poslovanja privreda Republike Srbije je opterećena visokim iznosom gubitaka iz tekućeg perioda, ali i iz prethodnih godina. U okviru STO NAJ... privrednih društava veoma je izražena koncentracija neto gubitaka i kumuliranih gubitaka privrednih društava.

STO NAJ... privrednih društava nosi polovinu neto gubitaka ukupne privrede i beleži prosečno učešće od 15,3% u ukupnim performansama privrede, a zapošljava 7,4% od ukupnog broja radnika. Najveći gubitaš u srpskoj privredi u 2011. godini je U.S. STEEL SERBIA doo Smederevo sa neto gubitkom od 16 mlrd dinara, a zatim sledi GALENIKA ad Beograd sa višestruko uvećanim neto gubitkom u odnosu na prethodnu godinu, koji iznosi 12 mlrd dinara.

U STO NAJ... privrednih društava po kumuliranim gubicima skoncentrisano je preko polovine tih gubitaka, ona zapošljavaju 13,8% radnika i prosečno učestvuju sa 28,7% u osnovnim performansama srpske privrede. Treba istaći da se na ovoj listi nalazi čak 26 privrednih društava koja su istovremeno i na listi STO NAJ... privrednih društava po neto dobitku. Tako, kumulirani gubici u najvećem iznosu od 134 mlrd dinara opterećuju poslovanje AD ŽELEZNICE SRBIJE Beograd, a ovo društvo istovremeno zauzima i četvrto mesto na listi  STO NAJ... privrednih društava po neto dobitku.

STO NAJ... privrednih društava u Republici Srbiji u 2011. godini objavljeno je u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet - Makroekonomska saopštenja

 
12. jun 2012. Poslovanje privrede u 2011. godini(VIDEO) 15. jun 2012. Konferencija za novinare o STO NAJ...privrednih društava u 2011. godini