Na završnoj konferenciji akcije „Iz lavirinta“, održanoj u utorak 28. oktobra, u Medija centru, predstavljeni su rezultati kampanje NALED-a (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj), medijske kuće B 92 i USAID-a, čiji je cilj bio da se ustanove administrativni problemi koji najviše opterećuju mala i srednja preduzeća.

Na konferenciji su učestvovali Predrag Mihajlović, potpredsednik Komercijalne Banke i predsednik UO NALED-a, Majkl Harvi, direktor USAID-a u Srbiji, Dušan Vasiljević, ispred USAID-ovog Programa za ekonomski razvoj opština, Igor Brkanović, pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj, Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre (APR), Ana Trbović, predstavnik USAID-ovog Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, Dejan Stojanović, direktor Poreske uprave Srbije i Tomislav Šunjka, član UO NALED-a.

Od 245 pristiglih predloga, na konferenciji su nagrađeni predstavnici onih malih i srednjih preduzeća koji su dali najbolje predloge. Prvoplasirani su predlozi Marije Oreški koja je ukazala na probleme u dobijanju PIB, složenu proceduru prijave zaposlenih na obavezno osiguranje. Predložena su rešenja u skladu s preporukama Svetske banke. Druga nagrada dodeljena je Slobodanu Maksimoviću koji je ukazao na procedure vezane za izdavanje građevinskih dozvola, dok je trećenagrađeni Zoran Simić ukazao na probleme nepostojanja jedinstvenog programa za obradu računovodstvenih podataka, podnošenje PDV prijava, kao i prijava na fondove obaveznog osiguranja.

Igor Brkanović, pomoćnik ministra ekonomije, rekao je da ovo ministarstvo sprovodi zakonodavne i druge aktivnosti u pravcu smanjenja administrativnih barijera za otpočinjanje poslovanja, jer je glavna primedba menadžera i vlasnika preduzeća usmerena na to da država ne treba da smeta u njihovom poslovanju.

Zvonko Obradović, direktor APR, istakao je važnost ovog projekta koji na najbolji način detektuje one probleme sa kojima se domaća privreda najčešće suočava. On je najavio da će, po vladinom usvajanju jednošalterskog sustema registracije, u APR biti uspostavljen jedinstveni šalter za registraciju preduzeća, koji treba da smanji šetanje građana od šaltera do šaltera i uvede elektronsku komunikaciju između državnih institucija koje učestvuju u procedurama za osnivanje privrednih subjekata.

 
21. oktobar 2008. APR na konferenciji o E-vladi 07. novembar 2008. Dobijanje overenog izvoda u organizacionim jedinicama APR