Časopis ''Biznis i finansije'' je 16. oktobra u Tanjugovom pres centru organizovao konferenciju za štampu povodom objavljivanja publikacije i CD ''BIZNIS TOP 2007''.

U publikaciji ''BIZNIS TOP'' su predstavljeni rezultati poslovanja najvećih preduzeća u Srbiji, rangirana po različitim kriterijumima a na osnovu finansijskih izveštaja preduzeća za 2007. godinu koje je obradila Agencija za privredne registre.

Svoje mišljenje o podacima iznetim u publikaciji i trenutnoj finansijskoj situaciji u svetu i kod nas, izneli su direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović, predsednik revizorske kuće Deloitte Dragan Đuričin, analitičar Sinteza broker Nenad Grujaničić i savetnik za marketing i istraživanje SIEPA Dragan Pejčić.

Direktor Zvonko Obradović je istakao da je tokom prethodne tri godine APR stekla značajno iskustvo u obradi finansijskih izveštaja i pritom uočila brojne nepravilnosti u sačinjavanju ovih izveštaja. Najčešći razlozi za primećene nepravilnosti su nedovoljna edukovanost i informisanost knjigovođa, ručno popunjavanje obrazaca, nedostatak sistemske kontrole kvaliteta revizorske profesije i neadekvatan odnos države prema finansijskom izveštavanju.

Agencija za privredne registre je nakon održane III XBRL konferencije ECRF januara ove godine u Beogradu, pokrenula ''Inicijativu XBRL za Srbiju'' radi uspostavljanja nacionalnog tela za uvođenje HBRL međunarodnog standarda za finansijsko i poslovno izveštavanje i izradu nacionalnih taksonomija. Uvođenjem XBRL standarda omogućilo bi se elektronsko dostavljanje finansijskih izveštaja, razmena podataka sa drugim zemljama, smanjila mogućnost greške, povećala transparentnost poslovanja i pouzdanost finansijskih izveštaja.

 
09. oktobar 2008. Ističe rok za podnošenje usvojenih konsolidovanih finansijskih izveštaja 21. oktobar 2008. APR na konferenciji o E-vladi