Vrednost ugovora o finansijskom lizingu u Srbiji iznosi više od 2,6 milijardi EUR. U prvih šest meseci ove godine sklopljeno je 6.345 novih lizing ugovora, što je 30% manje nego u istom periodu prošle godine. U drugom kvartalu ove godine primetan je porast u broju lizing ugovora, rekla je novinskoj agenciji «Beta» registratorka u Registru finansijskog lizinga Tanja Vukotić - Marinković.

Vukotić-Marinković je navela da se i dalje lizing najviše koristi za nabavku automobila, iako se broj tih ugovora u ukupnom zbiru za prvih šest meseci smanjio na 40%, dok je u isto vreme lane činio 55,4% ugovora o lizingu.

Kupovina aparata za domaćinstvo na lizing opala je u prvoj polovini godine. Do smanjenja broja ugovora za nabavku kućnih aparata došlo je posle odluke Narodne banke Srbije da limitira minimalni iznos lizing ugovora na 2 hiljade eura, rekla je registratorka u Registru finansijskog lizinga.

Prema njenim rečima, lizing ugovori za nabavku kućnih aparata čine 18,2 procenta od ukupnog broja «živih» ugovora, registrovanih u Registru finansijskog lizinga.

APR dobija da registruje ugovore o finansijskom lizingu od 17 lizing kuća. Najveći broj registrovanih ugovora imaju Hypo-Alpe-Adria leasing, Raiffeisen leasing i VB leasing.

Do 30. juna bilo je aktivno 63.148 ugovora o finansijskom lizingu.

 
11. jul 2008. Odeljak „Primena zakona u praksi“ Registra založnog prava dopunjen novim primerima 25. jul 2008. Saopštenje o posećenosti sajta Agencije za prvih 6 meseci