APR POTPISALA SA AGENCIJOM ZA MEĐUNARODNU SARADNjU („KOICA”) PROTOKOL O DONACIJI „UNAPREĐENjE POSLOVNIH PROCESA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE REPUBLIKE SRBIJE”

Agencija za privredne registre i Korejska agencija za međunarodnu saradnju (KOICA) su 14. februara potpisali Protokol o donaciji „Unapređenje poslovnih procesa Agencije za privredne registre Republike Srbije”.

U prostorijama APR Protokol su potpisali g. Zvonko Obradović, direktor APR i g. Kong Mu Hon, vođa Tima KOIKE za nadzor implementacije donacije.

Potpisivanju su prisustvovali i Njena Ekselencija, dr Kim Jung Hi, Ambasadorka Južne Koreje, državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Jasna Matić i savetnik u Sektoru za programiranje i upravljanje fondovima EU i razvojne pomoći Ministarstva finansija Igor Perić.

Ambasador Južne Koreje dr Kim Jung Hi izrazila je uverenje da će nakon realizacije ovog projekta poslovanje u Srbiji biti brže, lakše, transparentnije i efikasnije ne samo za lokalne firme nego i za strane investitore, kao i da će projekat doprineti poboljšanju standarda stanovnika Srbije i zbližavanju srpskog i korejskog naroda. Dr Jung Hi je istakla da je Vlada Koreje u pogledu iznosa sredstava donacije učinila izuzetak, jer je uobičajeno da za jedan projekat odobrava donaciju čija vrednost ne prelazi 2 miliona dolara, dok je u ovom slučaju odobrila sredstva u vrednosti od 3,2 miliona dolara.

Državni sekretar za ekonomske odnose sa inostranstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Srbije Jasna Matić naglasila je da će unapređenje rada APR-a poboljšati poslovnu klimu u Srbiji i efikasnost domaće privrede, što će doprineti i povećanju obima stranih investicija.

Implementacija donacije, koju čine oprema i odgovarajući softver, trajaće 2 godine i biće realizovana u periodu 2008-2009. godine. Donacija je namenjena unapređenju postojećeg sistema, kroz uvođenje integrisanih registara, e-arhive i izgradnju informacionog čvorišta za unutrašnje i spoljašnje korisnike (državne institucije i zainteresovane korisnike).

Sredstva će biti usmerena i na uspostavljanje jednošalterskog sistema („One Stop Shop”), kroz pružanje usluga koje će biti objedinjene na jednom mestu, u Agenciji za privredne registre. Uvođenjem jednošalterskog sistema biće postavljena osnova za razvoj komunikacije i sprovođenje elektronskih procedura između različitih državnih organa.

Realizacijom projekta biće unapređena saradnja između dve zemlje u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT), kroz implementaciju projekta koji obuhvata prenos znanja i tehnologije Republike Koreje iz oblasti e-uprave Republici Srbiji.

 
06. februar 2008. Posećenost nove Internet prezentacije APR 20. februar 2008. Saopštenje povodom posete Kosovskoj Mitrovici