Predstavnici Agencije za privredne registre, zajedno sa predstavnicima Ministarstva privrede i Uprave za sprečavanje pranja novca, u okviru projekta „Sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u Srbiji“, koji podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju, a sprovodi Savet Evrope, bili su u studijskoj poseti Registru stvarnih vlasnika Republike Malte, u periodu od 5. do 8. septembra 2022. godine.

Delegacija Srbije se u okviru ove posete Malti, odnosno Poslovnom registru Malte, detaljno upoznala sa registrom stvarnih vlasnika, kao i sa poslovanjem Finansijsko-obaveštajne jedinice Malte, sve u cilju unapređenja domaće zakonske regulative i vođenja evidencije stvarnih vlasnika.

Da podsetimo, Centralna evidencija stvarnih vlasnika uspostavljena je u Agenciji za privredne registre 31.12.2018. godine, a trenutno je u centralnoj, elektronskoj bazi podataka evidentirano 89 odsto od svih registrovanih subjekata koji imaju zakonsku obavezu da elektronski evidentiraju svoje stvarne vlasnike.

29. jul 2022. U prvoj polovini godine registrovan veći broj osnovanih privrednih subjekata nego u istom periodu prošle godine 05. oktobar 2022. Saopštenje Agencije za privredne registre povodom optužbi Fudbalskog kluba „Partizan”