Agencija za privredne registre danas je objavila Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), sa polugodišnjim podacima za 2024. godinu, na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije.

Ulaganje države i njenih institucija u razvoj privrede i neprofitnog sektora, odnosno podsticaji regionalnog razvoja, predstavljeni su na Mapi RegMPRR prema nameni, korisnicima i realizatorima, kao i vrsti finansijskog podsticaja i teritorijalnom usmeravanju sredstava.

Pored toga, na Mapi RegMPRR su dati ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru (pokazatelji strukture, zaduženosti, nelikvidnosti i finansijske performanse), kao i osnovni podaci (površina, broj stanovnika, prosečna zarada, BDP, broj zaposlenih i nezaposlenih i sl), ukupno i po teritorijalnom principu, za tekuću i prethodne tri godine, u tabelarnoj i grafičkoj formi. Navedeni podaci su objedinjeni iz drugih registara koje vodi Agencija sa podacima preuzetim od drugih državnih organa i organizacija.

Podaci na Mapi RegMPRR pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u prvom polugodištu 2024. godine realizovali podsticajna sredstva u ukupnom iznosu od 126,8 mlrd dinara, pri čemu se 118,9 mlrd dinara ili 93,7% odnosi na bespovratna sredstva. U poređenju sa istim periodom prethodne godine zabeleženo je povećanje podsticajnih sredstava za 72,5%.

Značajni deo ukupno realizovanih podsticaja usmeren je privredi, i to privrednim društvima i preduzetnicima 49,9 mlrd dinara, što je 39,3%, poljoprivrednim gazdinstivima 36,4 mlrd dinara, što je 28,7%, institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke 20,0 mlrd dinara, što je 15,7% i jedinicama lokalne samouprave 14,6 mlrd dinara, što je 11,5%.

Prema nameni ulaganja 87,8% ukupno realizovanih podsticaja (111,3 mlrd dinara) usmereno je u: podsticanje poljoprivrede (36,7 mlrd dinara); saobraćajnu infrastrukturu (24,5 mlrd dinara); obrazovanje, nauku, kulturu i sport (24,2 mlrd dinara); podsticanje proizvodnje (12,9 mlrd dinara); zaštitu životne sredine (6,9 mlrd dinara), kao i u energetsku infrastrukturu (6,1 mlrd dinara). Najveći porast ulaganja u odnosu na prvo polugodište prethodne godine zabeležen je u oblasti podsticanja poljoprivrede i energetske infrastrukture.

Mapa RegMPRR predstavlja posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja u Republici Srbiji. Pre ulaganja na određenoj teritoriji, investitorima je od interesa da pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije (stepen razvijenosti opštine, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih i sl). Ujedno, subjektima regionalnog razvoja dostupne informacije su od značaja, u postupku donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, a u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti, kroz jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji.

Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine).

10. septembar 2024. Pozitivan pomak ka smanjenju zaduženosti privrede u 2023. godini 16. oktobar 2024. Objavlјen Izveštaj o STO NAJ...privrednih društava u 2023. godini