Dostavljanje podataka bez naknade državnim organima i organizacijama, organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave

Agencija za privredne registre (APR) ustupa bez naknade određenoj grupi korisnika  registrovane i evidentirane podatke i dokumenta na osnovu člana 5a st. 3. i 4. Zakona o Agenciji za privredne registre („Službeni glasnik RS”, br. 55/2004, 111/2009 i 99/2011) i Odluke o vrsti, obimu i načinu isporuke podataka i dokumenata koji se ustupaju bez naknade državnim organima i organizacijama, organima autonomnih pokrajina i jedinicama lokalne samouprave („Službeni glasnik RS”, broj 59/24).

Korisnici kojima se registrovani i evidentirani podaci i dokumenta ustupaju bez naknade su:

  • Državni organi i organizacije
  • Organi autonomnih pokrajina
  • Jedinice lokalne samouprave

Pored toga, APR može da dostavlјa podatke bez naknade i međunarodnim organizacijama sa kojima Republika Srbija ostvaruje saradnju na osnovu članstva, uzajamnosti ili sporazuma.

Podaci i dokumenta se ovim korisnicima ustupaju bez naknade za potrebe obavlјanja poslova iz njihove nadležnosti, a odnosi korisnika i Agencije u vezi sa isporukom, korišćenjem i zaštitom tih podataka i dokumenata, mogu se urediti posebnim sporazumom ili protokolom zaklјučenim između korisnika i Agencije ili drugim dokumentom na osnovu koga korisnik ostvaruje pravo na pristup podacima Agencije.

Ukoliko korisnik zahteva isporuku podataka i dokumenata na osnovu pojedinačnog zahteva, bez zaklјučenja posebnog sporazuma ili protokola, u obavezi je da uz zahtev dostavi i pojedinačni akt o imenovanju lica koje je ovlašćeno za podnošenje zahteva, odnosno korišćenje i zaštitu dobijenih podataka.

U slučaju da korisnik podataka imenuje više ovlašćenih lica, isporuka će se smatrati urednom dostavlјanjem podataka i dokumenta jednom od navedenih lica.


Važno

Podatke i dokumenta dobijene na ovaj način od APR-a, korisnik je dužan da koristi samo u svrhu navedenu u zahtevu, kao i da preduzme sve raspoložive mere osiguranja u cilju sprečavanja neovlašćenog korišćenja dobijenih podataka.

Na razmenu i korišćenje podataka o ličnosti primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Podaci i dokumenta se ne smeju umnožavati i distribuirati u komercijalne svrhe.

Ako se podaci i dokumenta koriste za izradu sopstvenog dokumenta ili drugog proizvoda, korisnik je dužan da Agenciju navede kao izvor podataka.

Jedinice lokalne samouprave nogu da dobiju podatke samo sa teritorije svoje nadležnosti.


Načini isporuke i podnošenje zahteva

Korisnicima se podaci mogu ustupiti putem:

  • standardizovanih izveštaja
  • posebnih izveštaja izrađenih prema kriterijumima za odabir podataka, odnosno uslovima i nivoima obrade i u obimu koji je korisnik definisao u zahtevu
  • veb Portala za isporuke podataka
  • veb servisa.

Podnošenje zahteva

Za isporuke podataka putem standardizovanih izveštaja i isporuke podataka na osnovu posebnih zahteva korisnika

Za isporuke podataka putem veb Portala za isporuke podataka i isporuke putem veb servisa

Zahtevi se dostavlјaju Agenciji lično, poštom ili u elektronskom obliku, a mogu se predati i u nekoj od organizacionih jedinica APR-a.


Rečnik pojmova

REGISTAR ODNOSNO EVIDENCIJA je jedinstvena, centralna i elektronska baza podataka koji su propisani kao predmet registracije i evidentiranja i dokumenata na osnovu kojih je izvršena registracija i evidentiranje.

BAZA PODATAKA je ogranizovan i uređen skup međusobno struktuiranih podataka i dokumenata na način koji obezbeđuje dostupnost pojedinačnim podacima elektronskim ili drugim putem, a na kojima Republika Srbija preko Agencije ostvaruje autorska prava, shodno domaćim i međunarodnim propisima i standardima.

PODATAK je činjenica koja je propisana kao predmet registracije ili evidentiranja ili koja je od značaja za pravni promet i koja se pojedinačno iz svakog registra ili evidencije Agencije dostavlјa korisnicima.

STANDARDIZOVANI IZVEŠTAJ predstavlјa grupisanje pojedinačnih i zbirnih podataka iz baza podataka registara, odnosno evidencija, po utvrđenoj strukturi i kriterijumima izbora podataka, datih u Listi standardizovanih izveštaja.

DOKUMENT predstavlјa podnesak, prilog i drugi dokumentarni materijal koji se prilaže i pribavlјa u postupku registracije i evidentiranja, kao i akt koji nadležni organ donosi u postupku registracije i evidentiranja, a koji se kao sastavni deo arhivske građe i dokumentarnog materijala ustupa korisnicima za potrebe obavlјanja poslova iz njihove nadležnosti.

OBJAVLjIVANјE je elektronsko prikazivanje, na internet strani Agencije, podataka i dokumenata koji su predmet registracije i evidentiranja, odluka koje su donete u postupku registracije i evidentiranja i podataka i dokumenata koji nisu predmet registracije i evidentiranja, a objavlјuju se u skladu sa propisima, kao i prikazivanje izveštaja ili saopštenja iz baza podataka Agencije.

VEB PORTAL ZA ISPORUKU PODATAKA je jedinstven korisnički portal Agencije koji omogućava objedinjen prikaz svih registrovanih i evidentiranih podataka i izvedenih i zbirnih metodološki uređenih podataka o pravnim licima, preduzetnicima i drugim subjektima registracije, kao i samostalno korišćenje podataka Agencije i određenih podataka koje Agencija preuzima od drugih državnih organa i institucija.

VEB SERVISI su distribuirane softverske komponente koje omogućavaju programsko povezivanje aplikacija ili drugih softverskih komponenti na osnovi standardizovanih formata komunikacije.

OVLAŠĆENO LICE KORISNIKA je fizičko lice označeno u zahtevu korisnika za podacima, odnosno sporazumu ili protokolu zaklјučenom između korisnika i Agencije ili drugom dokumentu na osnovu koga korisnik ostvaruje pravo na pristup registrovanim i evidentiranim podacima Agencije, odnosno koje je odgovorno za korišćenje i zaštitu podataka.

NALOG ELEKTRONSKE POŠTE OVAŠĆENOG LICA je dodelјena elektronska adresa pomoću koje ovlašćena službena lica elektronski komuniciraju.