U Agenciji za privredne registre je od početka januara do kraja maja osnovano 3503, a izbrisano 811 privrednih društava. U istom periodu, osnovano je 12464, a iz Registra privrednih subjekata izbrisano je 12360 preduzetnika. Od toga, 9 odsto preduzetnika izbrisano je po službenoj dužnosti, prema odredbi Zakona o privrednim društvima na osnovu koje preduzetnik gubi svojstvo, odn. briše se iz registra, zbog poslovnog računa koji je u blokadi duže od dve godine.

Samo tokom maja je registrovano osnivanje 687 novih privrednih društava i 2427 preduzetnika, dok je iz registra izbrisano 157 privrednih društava i 2129 radnji. Od toga, po službenoj dužnosti, obrisano je 274 preduzetnika.U poređenju sa istim periodom prošle godine, ove godine je registrovan približno isti broj osnovanih ali je za 15 odsto manji broj obrisanih privrednih društava nego 2014. Takođe, osnovano je 5,8 odsto više preduzetnika ali je broj obrisanih preduzetnika za 60 odsto veći u ovoj u odnosu na prošlu godinu. Ovakav rezultat je posledica većeg broja obrisanih po službenoj dužnosti, jer je u ovoj godini izbrisano 1159, dok je u istom periodu prošle godine izbrisano duplo manje preduzetnika.

Lista TOP 10 delatnosti za koje je registrovan najveći broj novoosnovanih privrednih društava godinama se ne menja. Na prvom mestu je (1)nespecijalizovana trgovina na veliko, (2)konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, (3)delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekta, (4)drumski prevoz tereta, (5)izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, (6)računarsko programiranje, (7)usluge pripremanja i posluživanja pića, (8)računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi; poresko savetovanje, (9)trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, (10)tehničko ispitivanje i analize. I kod obrisanih privrednih društava na listi TOP 10 nalaze se gotovo iste delatnosti: (1)nespecijalizovana trgovina na veliko, (2)konsultanstske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, (3)ostale uslužne aktivnosti podrške poslovanju, (4)izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, (5)računarsko programiranje, (6)drumski prevoz tereta, (7)delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, (8)trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila, (9)delatnost škola za vozače i (10)ostala trgovina na malo u nespecijalizovanim prodavnicama. Među novoosnovanim preduzetnicima, najviše je registrovano za (1)delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, (2)usluge pripremanja i posluživanja pića, (3)delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, (4)trgovinu na malo u nespecijalizovanim prodavnicama, pretežno hranom, pićima i duvanom, (5)konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, (6)drumski prevoz tereta, (7)taksi prevoz, (8)računarsko programiranje, (9)trgovinu na malo odećom u specijalizovanim prodavnicama i (10)proizvodnju hleba, svežeg peciva i kolača.

I među obrisanim preduzetnicima preovlađuju gotovo iste delatnosti, osim što je na ovom spisku i održavanje i popravka motornih vozila.

Posmatrano prema opštinama, najviše privrednih društava i preduzetnika osnovano je u Beogradu, međutim podaci iz baze podataka APR pokazuju da se firme, više nego ranije, registruju u opštinama kao što su Surčin, Barajevo, Čukarica, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot. Najmanje novoosnovanih, suprotno dosadašnjoj praksi, zabeleženo je na opštinama Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun i Zvezdara. Zatim su se na ovom spisku našle i opštine koje se do sada nisu isticale po velikom broju osnovanih privrednih društava, kao što su: Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Golubac, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac, Požarevac. Razlog zašto osnivači i vlasnici registruju sedišta svojih firmi u ovim opštinama najverovatnije leži u manjim troškovima poslovanja koji su veći u centralnim, razvijenijim gradskim opštinama. Opštine u kojima je obrisano najviše privrednih društava su: Beograd, Novi Sad, Subotica, Niš, Pančevo, Kragujevac, Novi Pazar, Leskovac, Valjevo, Kanjiža, Stara Pazova, Subotica, Užice. Najviše obrisanih preduzetnika, osim u Beogradu i Novom Sadu, registrovano je u niškim i kragujevačkim opštinama, Kraljevu, Kruševcu, Čačku, Pančevu, Zrenjaninu, Leskovcu. Liste sa spiskom opština u kojima je najviše ugašenih privrednih subjekata godinama se nisu menjale.

01. jun 2015. Poseta ministarke poljoprivrede APR-u povodom početka rada Registra o poljoprivrednom finansiranju 03. jul 2015. Poseban informacioni sistem za konsolidovane finansijske izveštaje dostupan korisnicima