U Agenciji za privredne registre (APR) je, zaključno s današnjim danom, primljeno ukupno 152.000 redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2009. godinu koje su pravna lica i preduzetnici dostavili u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji. Od ovog broja 67% finansijskih izveštaja predato je u elektronskoj formi, primenom posebne aplikacije Agencije.

Postupak obrade i registracije je završen za 138.222 izveštaja koji su uneti u Registar finansijskih izveštaja i boniteta pravnih lica i preduzetnika, a podaci iz tih izveštaja biće dostupni svim zainteresovanim korisnicima. Početak davanja podataka iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2009. godinu svim državnim organima i institucijama, po zahtevu koji dostave Agenciji, očekuje se početkom juna 2010. godine.

Uz to, početkom juna 2010. godine očekuje se i početak komercijalnog pružanja usluga iz Registra finansijskih izveštaja i boniteta i to - podataka iz izvornih finansijskih izveštaja i podataka i izveštaja o bonitetu za privredna društva, finansijske institucije i preduzetnike u kojima su uključeni podaci iz redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2009. godinu. Desetak dana kasnije korisnicima će biti dostupan i skoring privrednih društava odnosno ocena njihove sposobnosti izmirivanja obaveza sa podacima za 2009. godinu.

Detaljnije informacije o vrstama i načinu pružanja usluga iz Registra finansijskih izveštaja i boniteta dostupne su u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet.

Podsećamo da se ove godine postupak obrade i registracije redovnih godišnjih finansijskih izveštaja privodi kraju mesec dana kasnije usled objektivnih okolnosti uslovljenih prenošenjem tih poslova iz Narodne banke Srbije u Agenciju za privredne registre.

Molimo sve korisnike usluga iz Registra finansijskih izveštaja i boniteta za razumevanje zbog kašnjenja s početkom pružanja pomenutih usluga usled navedenih razloga i napominjemo da ćemo sve pristigle zahteve realizovati u razumnom roku, po redosledu njihovog prijema.

 
25. maj 2010. APR u brojkama - Broj kafana u Srbiji 28. maj 2010. Prekid pružanja usluga iz Registra finansijskih izveštaja i boniteta