Kada je obveznik vođenje poslovnih knjiga i sastavljanje finansijskih izveštaja ugovorom poverio pravnom licu, odnosno preduzetniku u smislu člana 16. stav 1. Zakona o računovodstvu, to lice mora biti upisano Registar pružalaca računovodstvenih usluga, da bi dostavljeni finansijski izveštaj bio javno objavljen kao potpun i računski tačan.

Zahtev „Redovan godišnji finansijski izveštaj i dobrovolјna revizija“

Pre dostavlјanja zahteva, proveriti ažurnost podataka o obvezniku u Evidenciji obveznika. U slučaju neažurnih podataka, obveznik neće moći da dostavi izveštaje, odnosno dokumentaciju, u skladu sa propisima.

Pravna lica i preduzetnici koji su izvršili reviziju redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja, iako nemaju obavezu revizije (dobrovolјna revizija), mogu odlučiti da predmetni revizorski izveštaj dostave zajedno sa redovnim godišnjim finansijskim izveštajem (RGFI), u rokovima predviđenim za dostavlјanje RGFI, odnosno najkasnije do 1. aprila 2024. godine, putem zahteva „Redovan godišnji finansijski izveštaj sa dobrovolјnom revizijom“. Navedeno se odnosi i na pravna lica sa poslovnom godinom različitom od kalendarske, koji ovu vrstu zahteva mogu podneti u roku od tri meseca od datuma bilansa.

U slučajevima kada je dobrovolјna revizija izvršena posle dostavlјanja RGFI i njegovog objavlјivanja kao potpunog i računski tačnog na internet stranici Agencije, pravna lica i preduzetnici mogu revizorski izveštaj da dostave odvojeno od RGFI, putem zahteva „Dobrovolјna revizija“ u rokovima koji su propisani za dostavlјanje dokumentacije uz RGFI.
Na dobrovolјnu reviziju shodno se primenjuju pravila koja su propisana za dostavlјanje dokumentacije od strane obveznika revizije i njeno javno objavlјivanje. Izuzetno, ako postoje nedostaci koji se tiču dokumentacije koja se odnosi na dobrovolјnu reviziju, a ti nedostaci nisu otklonjeni u skladu sa propisima, RGFI će biti javno objavlјen kao potpun i računski tačan, dok predmetna dokumentacija uopšte neće biti objavlјena.

Sadržina zahteva

U okviru zahteva „Redovan godišnji finansijski izveštaj i dobrovolјna revizija“, pravna lica i preduzetnici dostavlјaju RGFI u obimu koji je utvrđen Zakonom, a na obrascima propisanim podzakonskim aktima za konkretnu grupu obveznika. Uz isti, za potrebe statistike, na propisanom obrascu dostavlјaju i Statistički izveštaj koji se odnosi na istu poslovnu godinu. Pored toga, obveznici su dužni da dostave i dokumentaciju koja se odnosi na dobrovolјnu reviziju , i to:

  • odluku o usvajanju RGFI, koju je donela skupština odnosno osnivači ili drugi nadležni organ obveznika - potpisanu od strane lica ovlašćenog za njeno donošenje u skladu sa propisima; umesto odluke, obveznici mogu dostaviti izjavu da nije doneta odluka o usvajanju, potpisanu od strane zakonskog zastupnika,
  • revizorski izveštaj – sastavlјen u skladu sa zakonom kojim se uređuje revizija, uz koji se prilaže RGFI koji je bio predmet revizije i koji je potpisan kvalifikovanim elektronskim potpisom klјučnog revizorskog partnera.

Za obveznike kod kojih je zakonski zastupnik ograničen supotpisom, neophodno je da sam zahtev i svaki dokument koji zakonski zastupnik donosi (npr. Izjavu zakonskog zastupnika da nije usvojen finansijski izveštaj, Napomene uz finansijski izveštaj i dr.), budu potpisani kvalifikovanim elektronskim potpisima zakonskog zastupnika i supotpisnika. U slučaju kada je dokument svojeručno potpisan od strane lica ovlašćenog za njegovo donošenje, dovoljno je da isti bude verifikovan kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. 

Samo izuzetno, ukoliko postoje objektivne okolnosti koje sprečavaju supotpisnika da obezbedi kvalifikovani elektronski sertifikat (npr. supotpisnik je stranac koji nije u mogućnosti da dođe u Republiku Srbiju), prihvatiće se saglasnost supotpisnika sa sadržinom zahteva kojim je dostavljen finansijski izveštaj, odnosno propisana dokumentacija, izdata u papirnom obliku. U tom slučaju, pored pomenute saglasnosti, u okviru zahteva neophodno je dostaviti obrazloženje supotpisnika o otežavajućim okolnostima zbog čega nije potpisao zahtev svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom. Podsećamo da u ovim situacijama, dokumenta koja donosi zakonski zastupnik treba da budu svojeručno potpisana od strane tog lica i supotpisnika, a potom verifikovana kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika.

Pored navedenog, obveznici mogu da dostave i određena dokumenta koja mogu biti relevantna za postupak obrade i javnog objavlјivanja konkretnog zahteva, kao na primer:

  • dokaz o uplati naknade - dostavlјa se ukoliko do momenta potpisivanja zahteva nije identifikovana uplata;
  • izvod iz nadležnog statusnog registra - dostavlјaju obveznici koji se ne registruju u registrima koje vodi Agencija, ukoliko neki od statusnih podataka u Evidenciji obveznika nije ažuran.

Način dostavlјanja

Redovan godišnji finansijski izveštaj sa dobrovolјnom revizijom se dostavlјa primenom Posebnog informacionog sistema Agencije (PIS FI Agencije), odabirom odgovarajućeg zahteva, u elektronskom obliku, potpisanog kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika, na način opisan u Korisničkom uputstvu za dostavlјanje redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja sa dobrovolјnom revizijom.

Ukoliko zahtev nije potpisan na navedeni način (npr. potpisan je od strane računovođe ili drugog lica na osnovu punomoćja koje je izdao zakonski zastupnik i sl.) isti se vraća obvezniku elektronskim putem radi ispravnog potpisivanja. Napomene uz finansijske izveštaje, takođe, moraju biti potpisane kvalifikovanim elektronskim potpisom zakonskog zastupnika. Osim toga, i dokumentacija uz RGFI mora biti potpisana od strane lica ovlašćenog za njeno donošenje, kako je to napred opisano.

Da bi se izbegli problemi u vezi sa vidljivošću pojedinih strana dostavljenog dokumenta ili podataka o potpisniku, zahtevi i dokumentacija koji se dostavljaju Agenciji moraju biti potpisani putem posebne besplatne aplikacije Agencije (NexU-APR aplikacijaili putem aplikacija koje obezbeđuju potpis u klaudu.

Na stranici „Usluge - Servis desk – tehnička podrška eServisima - Informacije i tehnička uputstva” objavlјena su tehnička uputstva za instalaciju NexU-APR aplikacije i uputstva za elektronsko potpisivanje sertifikatima različitih sertifikacionih tela, odnosno uputstvo za potpisivanje preko sertifikata u klaudu.

Naknada

Za obradu i javno objavlјivanje RGFI i dobrovolјne revizije potrebno je platiti naknadu u skladu sa Odlukom o naknadama za poslove registracije i druge usluge koje pruža Agencija. Pri utvrđivanju naknade koju treba uplatiti sabiraju se osnovna naknada za obradu i javno objavlјivanje RGFI i osnovna naknada za obradu i javno objavlјivanje dobrovolјne revizije. Osim toga, u slučaju dostavlјanja RGFI i dobrovolјne revizije nakon isteka zakonskog roka, ukupna naknada se uvećava za naknadu za neblagovremeno dostavlјanje u iznosu od 3.000 RSD. Instrukcije za plaćanje naknade, kao i praćenje statusa naknade, obvezniku su obezbeđene u PIS FI Agencije i prikazane na linku „Status naplate zahteva/Instrukcije za plaćanje“.

Obrada i javno objavlјivanje

U slučaju da dostavlјeni zahtev „Redovan godišnji finansijski izveštaj sa dobrovolјnom revizijom“ ima manjkavosti, obaveštenje o utvrđenim nedostacima se objavlјuje na internet stranici Agencije u okviru Registra finansijskih izveštaja (Registar) i istog dana se obvezniku dostavlјa informacija o tome na mejl adresu koja je uneta za zakonskog zastupnika u zahtev i adresu lica koje je kreiralo korisnički nalog. Utvrđene nedostatke, obveznik treba da otkloni najkasnije u roku od 30 dana od dana objavlјivanja obaveštenja.

Ukoliko se u postupku obrade utvrdi da je u zahtevu kao lice odgovorno za sastavljanje finansijskog izveštaja obeležen „pružalac računovodstvene usluge“, a pritom to pravno lice ili preduzetnik nisu upisani u Registar pružalaca računovodstvenih usluga, Agencija ne izrađuje obaveštenje o nedostacima, već odmah po prijemu zahteva javno objavljuje informaciju da izveštaj nije sastavljen na način propisan zakonom i da ne može biti javno objavljen. Na isti način će se postupiti i u slučajevima kada RGFI sa dobrovoljnom revizijom bude dostavljen u papirnom obliku, kada će Agencija samo javno objaviti informaciju da je taj izveštaj dostavljen suprotno Zakonu. U navedenim slučajevima obvezniku se dostavlja i dopis o nemogućnosti obrade RGFI sa dobrovoljnom revizijom.

Potpun i računski tačan RGFI i ispravna dobrovolјna revizija se, zajedno sa Statističkim izveštajem, upisuju u Registar i javno objavlјuju na internet stranici Agencije kao takvi, zajedno sa potvrdom o javnom objavlјivanju. Nakon toga, obveznik može zahtevati zamenu Statističkog izveštaja, zamenu RGFI i zamenu dokumentacije.

Potpun i računski tačan RGFI se, zajedno sa Statističkim izveštajem, upisuje u Registar finansijskih izveštaja i javno objavlјuje na internet stranici Agencije kao takav, zajedno sa potvrdom o javnom objavlјivanju i ukoliko je dobrovolјna revizija neispravna pri čemu se dokumentacija dostavlјena uz RGFI javno ne objavlјuje. Nakon toga, obveznik može, pored zamene Statističkog izveštaja i zamene RGFI, podneti Agenciji i zamenu RGFI sa dobrovolјnom revizijom ili samo dobrovolјnu reviziju.

Ukoliko se RGFI javno objavi kao nepotpun i računski netačan, nezavisno od ispravnosti dobrovolјne revizije ili se objavi informacija da izveštaj nije javno objavlјeni usled neplaćene naknade za obradu i javno objavlјivanje, činjenice da pružalac računovodstvene usluge obvezniku nije upisan u Registar pružalaca računovodstvenih usluga ili usled dostavlјanja u papirnoj formi, obveznik ima mogućnost da najkasnije do kraja poslovne godine u odnosu na godinu na koju se taj izveštaj odnosi (do kraja 2024. godine za obveznike sa godinom jednakom kalendarskoj), kreira i podnese nov zahtev putem kojeg će dostaviti RGFI istovremeno sa dobrovolјnom revizijom ili nezavisno od nje.