Pre pripreme i podnošenja prijave za registraciju promena kod zadruge, potrebno je konsultovati uputstva za promene podataka zajednička za sve pravne forme privrednih subjekata, koja možete pogledati ovde.

Registraciona prijava promene poslovnog imena:

Zakonom o zadrugama propisano je da zadruga posluje pod registrovanim poslovnim imenom koje obavezno sadrži oznaku vrste zadruge, pravne forme, naziva i mesta sedišta zadruge (npr. POLjOPRIVREDNA ZADRUGA ROTKVICA NOVI SAD). Zadruga može u poslovanju, pored poslovnog imena, da koristi i skraćeno poslovno ime, kao i poslovno ime na stranom jeziku, ako su ta imena navedena u osnivačkom aktu i registrovana. Skraćeno poslovno ime obavezno sadrži naziv i pravnu formu (npr. ZADRUGA ROTKVICA). Ako se za registraciju prijavljuje prevod poslovnog imena ili prevod skraćenog poslovnog imena, potrebno je koristiti dodatak 02.

Naziv zadruge ne sme da bude sličan nekom postojećem nazivu drugog privrednog subjekta, pa u se u ovom pogledu treba pridržavati uputstva za izbor naziva koja su data za privredna društva (video uputstvo za registraciju poslovnog imena možete pogledati ovde). Pored toga, kroz poslovno ime obavezno se opredeljuje i vrsta zadruge.

Registraciona prijava promene sedišta:

Sedište zadruge je mesto na teritoriji Republike Srbije iz koga se upravlja poslovanjem. Određuje se osnivačkim aktom i zadružnim pravilima ili odlukom skupštine zadruge.

Ako se promena sedišta vrši tako da se pored ulice i broja menja i mesto sedišta, tako da se zadruga seli npr. iz Beograda u Pančevo, registrator će izvršiti promenu poslovnog imena u delu koji se odnosi na mesto sedišta (bez zahteva i bez posebne naknade). Isto će biti učinjeno i ako zadruga ima registrovano skraćeno poslovno ime koje u sebi sadrži i mesto sedišta. Međutim, ako zadruga ima registrovane prevode poslovnog imena, potrebno je priložiti zahtev za promenu ovih podataka (dodatak 02) i odgovarajuću dokumentaciju i naknadu.

Registraciona prijava upisa, promene ili brisanja adrese za prijem pošte:

Adresa za prijem pošte je posebna adresa koja se, ako postoji, uvek razlikuje od adrese sedišta. Dakle, zadruga ne mora imati adresu za prijem pošte, ali ako je ima, ona mora biti različita od adrese sedišta i registrovana.

Registraciona prijava upisa ili promene adrese za prijem elektronske pošte:

Zadruga je dužna da ima adresu za prijem elektronske pošte, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji.

Registraciona prijava promene pretežne delatnosti:

Zadruga ima pretežnu delatnost koja se registruje, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno zadružnim pravilima. Bitno je da pretežna delatnost određuje vrstu zadruge, što znači da pretežna delatnost (četvorocifrena šifra delatnosti iz važeće Uredbe o klasifikaciji delatnosti) mora da odgovara odabranoj vrsti zadruge po prirodi i smislu te delatnosti i opisu svake pojedine vrste zadruge koju Zakon određuje u članu 11. Ako se usled promene pretežne delatnosti menja i vrsta zadruge (i poslovno ime), potrebno je priložiti i dokumentaciju za promenu vrste zadruge (i poslovnog imena).

Registraciona prijava promene vrste zadruge:

  • registraciona prijava promene pretežne delatnosti (Obavezni podaci + dodatak 01 + dodatak 32),
  • odluka skupštine o promeni vrste zadruge,
  • odluka skupštine o promeni poslovnog imena zadruge (ako nije sadržana u odluci o promeni vrste zadruge)
  • odluka skupštine o promeni pretežne delatnosti (ako se usled promene vrste zadruge menja i pretežna delatnost) (Obavezni podaci + dodatak 04)
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Oznaka vrste zadruge je obavezan predmet registracije i obavezno se navodi u poslovnom imenu. Takođe, pretežna delatnost određuje vrste zadruge.

Jednom određena vrsta zadruge (prilikom osnivanja ili usklađivanja sa Zakonom o zadrugama) može se naknadno promeniti odlukom skupštine zadruge, s tim što će ova promena biti nužno povezana sa promenom poslovnog imena, a može biti povezana i sa promenom pretežne delatnosti. U tom slučaju, potrebno je priložiti i dokumentaciju za promenu ovih podataka.

Takođe, ova promena može se umesto kroz skupštinsku odluku, izvršiti i promenom osnivačkog akta i/ili zadružnih pravila. U tom slučaju, potrebno je prijavi i tu promenu (dodatak 28).

Registraciona prijava promene izvora sredstava za osnivanje i poslovanje zadruge:

Izvor sredstava za osnivanje i poslovanje zadruge (ulozi ili članarina) obavezno se određuje osnivačkim aktom. Ako se u toku poslovanja zadruge promeni izvor sredstava za poslovanje, potrebno je prijaviti ovaj podatak registru. Ako se uz promenu izvora sredstava za poslovanje zadruge menja i vrsta i poslovno ime zadruge, potrebno je prijaviti i promenu ovih podataka.

Registraciona prijava promene osnivačkog akta zadruge:

  • registraciona prijava izmene osnivačkog akta (Obavezni podaci + dodatak 28),
  • odluka skupštine o izmenama osnivačkog akta,
  • prečišćen tekst izmena osnivačkog akta, potpisan od strane direktora zadruge,
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Osnivački akt se menja odlukom skupštine zadruge. Odluku potpisuje predsednik skupštine, a ova se odluka overava ako je to predviđeno osnivačkim aktom i ako je ta obaveza registrovana. U suprotnom, zakonska je pretpostavka da se izmene osnivačkog akta ne overavaju.

Zakonski zastupnik (direktor) je u obavezi da nakon svake izmene osnivačkog akta, sačini i potpiše prečišćeni tekst tog dokumenta. Dakle, kada zadruga radi izmene i dopune osnivačkog akta, obavezno je sačiniti i prečišćeni tekst osnivačkog akta, a oba ova dokumenta dostavljaju se radi registracije.

Takođe, zadruga može umesto sačinjavanja dva dokumenta (izmene osnivačkog akta + prečišćeni tekst), da se odluči za donošenje novog osnivačkog akta. U ovom slučaju, prethodni osnivački akt se stavlja van snage, a donosi se novi. Ovako sačinjeni novi osnivački akt ne mora biti overen, osim ako postoji obaveze overe izmena osnivačkog akta (ovo pravilo ne važi kod osnivanja, jer prvi osnivački akt mora uvek biti overen).

Registraciona prijava promene zadružnih pravila:

  • registraciona prijava izmene zadružnih pravila (Obavezni podaci + dodatak 28),
  • odluka skupštine o promeni zadružnih pravila,
  • prečišćen tekst zadružnih pravila, potpisan od strane zakonskog zastupnika (direktora) i predsednika skupštine zadruge,
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Zadruge pored osnivačkog akta imaju i zadružna pravila, koja se kao i osnivački akt sačinjavaju u pisanoj formi i registruju. Zadružnim pravilima uređuje se upravljanje zadrugom, unutrašnja organizacija zadruge i druga pitanja u skladu sa zakonom. Isto kao i izmene osnivačkog akta, i zadružna pravila se mogu promeniti donošenjem novih zadružnih pravila, dok se prethodna stavljaju van snage.

Registraciona prijava upisa obaveze overe osnivačkog akta odnosno prestanka obaveze overe osnivačkog akta:

  • registraciona prijava upisa obaveze overe osnivačkog akta odnosno prestanka obaveze overe osnivačkog akta (Obavezni podaci + dodatak 28),
  • odluka skupštine o promeni osnivačkog akta, potpisana od strane predsednika skupštine,
  • prečišćen tekst izmena osnivačkog akta, potpisan od strane direktora,
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).  

Obaveza overe izmene osnivačkog akta predviđa se osnivačkim aktom i registruje se. U suprotnom, zakonska pretpostavka je da se izmene osnivačkog akta ne overavaju.

Registraciona prijava promene zakonskog zastupnika (direktora):

  • registraciona prijava upisa, odnosno promene zastupnika (Obavezni podaci + dodatak 06),
  • odluka skupštine zadruge o razrešenju i imenovanju direktora ili v.d. direktora,
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Zakonski zastupnik zadruge je direktor i to može biti samo poslovno sposobno fizičko lice koje ne mora istovremeno biti i zadrugar, ali ne sme istovremeno biti član (niti predsednik) upravnog ni nadzornog odbora. Zakon predviđa da je nadležni organ dužan da izabere direktora, a ako direktor nije izabran, skupština je dužna da izabere vršioca dužnosti dirketora na period koji ne može biti duži od godinu dana.

Zadruga može imati samo jednog direktora, ali zastupnici zadruge, pored zakonskog (direktora odn. v.d. direktora), mogu biti i lica koja su aktom ili odlukom nadležnog organa zadruge ovlašćena da zastupaju zadrugu (ostali zastupnici), što proizilazi iz shodne primene Zakona o privrednim društvima. Ostali zastupnici upisuju se na dodatku 07, a takođe je potrebna odluka nadležnog organa zadruge (u skladu sa zadružnim pravilima) o imenovanju ovog lica i dokaz o uplati naknade.

Ako zastupnici imaju ograničenja ovlašćenja za zastupanje supotpisom koja su takve sadržine da ne mogu biti upisana u odgovarajućim poljima u prijavi (na dodatku 06 ili 07), onda se prilaže i dodatak 30 u kom ima dovoljno prostora za upis ograničenja.

 Više o zastupnicima pročitajte u Praktičnim napomenama u odeljku Privredna društva-Promene.

Registraciona prijava ostavke direktora:

Direktor zadruge može pisanim putem dati ostavku skupštini zadruge, što proizilazi iz shodne primene odredbi Zakona o privrednim društvima. Ostavka se registruje i proizvodi dejstvo u odnosu na zadrugu danom podnošenja, osim ako je u njoj naveden neki kasniji datum. Ako direktor zadruge podnese ostavku, dužan je da nastavi da preduzima radnje koje ne trpe odlaganje do imenovanja novog direktora ali ne duže od 30 dana od dana registracije ostavke.

Registraciona prijava prokure:

Shodnom primenom odredbi Zakona o privrednim društvima, zadruga može izdati prokuru. Prokura je poslovno punomoćje kojim zadruga ovlašćuje jedno ili više fizičkih lica da u njeno ime i za njen račun zaključuje pravne poslove i preduzima druge poslovne radnje. Izuzetno se može izdati i za ogranak. Izdaje se odlukom skupštine zadruge (ako osnivačkim aktom ili zadružnim pravilima nije drugačije određeno), neprenosiva je, može se opozvati, može biti pojedinačna ili zajednička. Ograničenja prokure su propisana Zakonom o privrednim društvima tako da prokurista ne može bez posebnog ovlašćenja da zaključuje pravne poslove u vezi sa sticanjem, otuđenjem ili opterećenjem nepokretnosti i udela i akcija koje zadruga poseduje u drugim pravnim licima, da preuzima menične obaveze i obaveze jemstva, zaključuje ugovore o zajmu i kreditu, zastupa zadrugu u sudskim postupcima ili pred arbitražom. Posebno ovlašćenje prokuriste za zaključenje ovih pravnih poslova nije predmet registracije. Jedini vid ograničenja prokure kroz odluku je ograničenje ovlašćenja prokuriste supotpisom drugih prokurista (zajednička prokura) ili supotpisom zastupnika. Prokurista ne može dati punomoćje za zastupanje drugom licu. Prokurista može otkazati prokuru u svako doba uz obavezu da u narednih 30 dana, računajući od dana dostave otkaza, zaključuje pravne poslove i preduzima druge pravne radnje ako je to potrebno radi izbegavanja nastanka štete.

Registraciona prijava upisa odnosno promene predsednika i/ili člana nadzornog odbora:

  • registraciona prijava upisa odnosno promene predsednika i člana nadzornog odbora (Obavezni podaci + dodatak 09),
  • odluka skupštine zadruge o imenovanju odnosno razrešenju člana nadzornog odbora,
  • odluka nadzornog odbora o imenovanju odnosno razrešenju predsednika nadzornog odbora
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Registraciona prijava upisa odnosno promene predsednika i/ili člana upravnog odbora:

  • registraciona prijava upisa odnosno promene predsednika i člana upravnog odbora (Obavezni podaci + dodatak 10),
  • odluka skupštine zadruge o imenovanju odnosno razrešenju člana upravnog odbora,
  • odluka upravnog odbora o imenovanju odnosno razrešenju predsednika upravnog odbora
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

U zadruzi koja ima manje od 20 zadrugara, zadružnim pravilima može da se odredi da funkciju upravnog odbora i nadzornog odbora vrši skupština zadruge. Dakle, obrazovanje upravnog i nadzornog odbora nije obavezno ako u zadruzi ima manje od 20 zadrugara, ali ako zadruga želi da formira jedan ili oba ova organa, može to da učini i ako ima manje od 20 zadrugara. Kod zadruga sa 20 i više zadrugara, obavezno se obrazuju upravni i nadzorni odbor. Oba organa moraju imati minimum 3 člana (a mogu imati  i više) od kojih je jedan predsednik.

Pri tome, članove upravnog i nadzornog odbora bira skupština, a tako izabrani članovi između sebe biraju predsednika.

Zakon predviđa ograničenje da za člana upravnog odbora ne može biti biran predsednik skupštine, članovi nadzornog odbora i direktor zadruge, a za člana nadzornog odbora ne može biti biran predsednik skupštine, članovi upravnog odbora i direktor zadruge. Sa druge strane, pitanje broja članova, načina izbora i razrešenja članova ovih organa uređuje se zadružnim pravilima.

Registraciona prijava promene zadrugara:

Promene zadrugara registruju samo zadruge koje posluju sa ulozima. Zadruge koje posluju sa članarinama, registruju samo promene osnivača što podrazumeva da uvek moraju imati registrovano minimum 5 zadrugara.

Kod promene zadrugara potrebno je razlikovati nekoliko situacija i dokumentaciju koju bi trebalo u tim slučajevima priložiti, a u skladu sa odredbama članova 23. – 30. Zakon o zadrugama i člana 54. Pravilnika:

1.  Pristupanje zadrugara

Kod podnošenja registracione prijave pristupanja zadrugara (Obavezni podaci + dodatak 12) zadruzi potrebno je da se dostavi i: 

a) odluka nadležnog organa o prihvatanju zahteva za pristupanje zadruzi,

b)  pristupna izjava,

v) fotokopija ličnog identifikacionog dokumenta zadrugara koji pristupa,

g) kopija/izvod iz važećih zadružnih pravila da bi se utvrdila nadležnost organa zadruge koji donosi odluku o sticanju statusa zadrugara (ako važeća zadružna pravila nisu već registrovana)

d) dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

2.  Istupanje zadrugara

Kod podnošenja registracione prijave istupanja zadrugara (Obavezni podaci + dodatak 12) potrebno je da se dostavi i: 

a) istupna izjava, 

b) dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

3.  Isključenje zadrugara

Kod podnošenja registracione prijave isključenja zadrugara (Obavezni podaci + dodatak 12), potrebno je da se dostavi:

a) obrazložena odluka nadležnog organa o isključenju zadrugara, i

b) kopija/izvod iz važećih zadružnih pravila kako bi se utvrdila nadležnost organa koji je odluku doneo (ako važeća zadružna pravila nisu već registrovana)

v) dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

4.  Smrt zadrugara

Kod podnošenja registracione prijave brisanja preminulog zadrugara (Obavezni podaci + dodatak 12) potrebno je dostaviti izvod iz matične knjige umrlih.

Kod podnošenja registracione prijave pristupanja naslednika preminulog zadrugara potrebno je dostaviti:

a) pristupnu izjavu,

b) odluku nadležnog organa zadruge o sticanju statusa zadrugara, 

c) kopiju/izvod iz važećih zadružnih pravila da bi se utvrdila nadležnost organa (ako važeća zadružna pravila nisu već registrovana),

d) kopiju lične karte novog/ih zadrugara,

đ) dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Prilikom pristupanja naslednika preminulog zadrugara, naslednik zadrugara ne mora da priloži dokaz o uplati zadrugarskog uloga ako je u odluci o prihvatanju statusa zadrugara konstatovano da naslednik nije koristio pravo na isplatu uloga po osnovu nasleđivanja.

Registraciona prijava promene podataka o registrovanim licima:

Podaci koji se upisuju u Registar za domaće fizičko lice su lično ime i JMBG, a za stranca lično ime, broj pasoša i država izdavanja, odnosno ako je strancu izdata lična karta za stranca - onda lično ime i lični broj stranca. Lični broj za stranca može se u prijavi upisati u polje za JMBG.

Za promenu prezimena fizičkog lica dostavlja se fotokopija lične karte ili pasoša ili druga dokumentacija u skladu sa zakonom (izvod iz matične knjige venčanih).

Ako je lice koje menja prezime istovremeno i zastupnik zadruge, potrebno je da priloži i novi overeni potpis (OP obrazac).

Prebivalište fizičkih lica koja se upisuju u registar (zadrugara, zastupnika, drugih članova organa uprave) nije podatak koji se registruje, tako da predmet registracije nisu ni promene ovih podataka.

Objava knjige zadrugara:

Knjiga zadrugara je obavezan dokument samo za one zadruge koje posluju sa članarinama. Zakon je zbog uobičajeno često promenljivog sastava i brojnosti članstva kod ovih tipova zadruge, predvideo da se registruju samo osnivači i promene osnivača, a ne i svih zadrugara koji kasnije pristupaju ili istupaju iz zadruge. Međutim, iako ne registruju sve promene zadrugara, zadruge sa članarinama imaju obavezu da jednom godišnje i to nakon održane redovne godišnje sednice skupštine, dostave registru knjigu zadrugara radi objave na internet strani, i iz navedenog razloga, tj. radi mogućnosti praćenja promene članstva i kod ove vrste zadruga, potrebno je priložiti i ovaj dokument, za koji se izdaje posebna potvrda o objavi.

Objava zaključka sa ocenom i obrazloženjem iz konačnog izveštaja zadružnog revizora:

  • registraciona prijava za objavljivanje zaključka sa ocenom i obrazloženjem iz konačnog izveštaja zadružnog revizora (Obavezni podaci + dodatak 27),
  • zaključak sa ocenom i obrazloženjem iz konačnog izveštaja zadružnog revizora,
  • dokaz o uplati naknade (visina naknade).

Zadruga je dužna da zaključak iz konačnog izveštaja zadružnog revizora iz stava 4. člana 95. Zakona o zadrugama sa ocenom i obrazloženjem dostavi Registru radi objavljivanja, za koji se izdaje posebna potvrda o objavi.

Registraciona prijava upisa ogranka:

Registraciona prijava promene podataka o registrovanom ogranku:

  • registraciona prijava promene podataka o registrovanom ogranku (Obavezni podaci + dodatak 18),
  • odluka skupštine zadruge o promeni podataka o registrovanom ogranku,
  • dokaz o uplati naknade za promenu podataka (visina naknade).

Registraciona prijava brisanja ogranka:

Registraciona prijava uplate odnosno unosa upisanog uloga:

Uplata novčanog uloga:

Unos nenovčanih uloga:

  • registraciona prijava unosa upisanog nenovčanog uloga (Obavezni podaci + dodatak 12),
  • sporazum zadrugara o proceni vrednosti nenovčanog uloga ili procena vrednosti nenovčanog uloga,
  • dokaz o uplati naknade (visina naknade).

Registraciona prijava statusne promene:

Odredbom člana 5. Zakona o zadrugama predviđeno je da se zadruga ne može organizovati kao privredno društvo u smislu zakona kojim se uređuju privredna društva ili kao drugi oblik organizovanja, niti se može pripojiti ili spojiti sa privrednim društvom ili drugim pravnim licem koje nije zadruga, niti promeniti oblik u privredno društvo ili drugo pravno lice.

Imajući u vidu pomenuto ograničenje, kao i odredbu člana 13. o shodnoj primeni odredbi Zakona o privrednim društvima na sva pitanja koja Zakon o zadrugama ne uređuje posebno, proizilazi da se statusne promene zadruga sprovode shodnom primenom odredbi kojima je Zakon o privrednim društvima uredio ovaj postupak.

Više o dokumentaciji i postupku za sprovođenje statusne promene možete pogledati ovde