Agencija za privredne registre objavila je Saopštenje o poslovanju ekonomskih celina u privredi u Republici Srbiji u 2015. godini. Osnov za izradu Saopštenja predstavljaju podaci iz konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2015. i 2014. godinu, koje su ekonomske celine dostavile Agenciji u skladu s propisima koji uređuju računovodstvo.

U privredi Republike Srbije u 2015. godini poslovalo je 659 matičnih pravnih lica, a konsolidovani finansijski izveštaji obrađeni su za 642 ekonomske celine, u kojima su matična pravna lica  kontrolisala 1.899 zavisnih i pridruženih pravnih lica. Ukupan broj pravnih lica u krugu konsolidacije bio je manji nego prethodne godine, tako da je poslovala 21 ekonomska celina manje, a broj konsolidovanih zavisnih i pridruženih pravnih lica je smanjen za 43. Ekonomske celine u privredi zapošljavale su 304.711 radnika, što predstavlja 30,7% od svih zaposlenih u domaćoj privredi.

U 2015. godini najviše pravnih lica bilo je konsolidovano unutar tri ekonomske celine - DELTA HOLDING DOO BEOGRAD, MK GROUP DOO BEOGRAD i INDUSTRIJA MESA MATIJEVIĆ DOO NOVI SAD, koje su imale po 29 zavisnih pravnih lica. Posle njih sledi MK HOLDING DOO BEOGRAD, sa 27 zavisnih pravnih lica, dok je po 26  zavisnih pravnih lica poslovalo u okviru ekonomskih celina KOEFIK DOO BEOGRAD i MPZ-AGRAR DOO BEOGRAD, a grupa ENERGOPROJEKT HOLDING DOO BEOGRAD poslovala je sa 21 zavisnim pravnim licem.

Postepeno oživljanje ekonomskih kretanja tokom 2015. godine imalo je uticaj i na poslovanje ekonomskih celina. Iako je poslovao manji broj celina nego u prethodnoj godini, one na ukupnom nivou beleže blagi rast (1,5%) obima poslovne aktivnosti, uz ukupne prihode od 3.262,6 mlrd dinara i pri tome, posle prošlogodišnjeg neprofitabilnog poslovanja, poslovnu godinu su završile sa pozitivnim neto finansijskim rezultatom u iznosu od 63,3 mlrd dinara. Sa neto dobitkom je poslovala 451 ekonomska celina, što je za 24 celine više nego prethodne godine.

Ekonomske celine su na kraju 2015. godine raspolagale poslovnom imovinom u vrednosti od 4.885,6 mlrd dinara, a njihovo poslovanje finansirano je kapitalom u iznosu od 2.250,1 mlrd dinara i veći deo iz obaveza, koje su iskazale u visini od 3.091,5 mlrd dinara. Ukupni gubici ekonomskih celina iznose 1.233,1 mlrd dinara i manji su za 8,3% nego u prethodnoj godini.  

Snažan uticaj koji ekonomske celine imaju na ukupna privredna kretanja u zemlji, i pored toga što one obuhvataju prilično mali broj pravnih lica, pokazuje to što je u okviru njih skoncentrisano u proseku nešto više od trećine osnovnih finansijskih performansi svih privrednih društava u Republici Srbiji. Takođe, izdvajaju se i pojedine ekonomske celine koje s obzirom na ostvarene rezultate poslovanja i resurse kojima raspolažu značajno opredeljuju tokove u domaćoj privredi.

Najveća ekonomska celina u srpskoj privredi je JP EPS BEOGRAD, koji pored toga što, kao i u proteklom periodu, raspolaže najvećim finansijskim kapacitetima, u 2015. godini ima vodeće mesto i prema visini ostvarenih poslovnih prihoda. U JP EPS BEOGRAD skoncentrisano je 12,9% kapitala i 8,5% poslovne imovine cele domaće privrede budući da raspolaže kapitalom u iznosu od 781,4 mlrd dinara i poslovnom imovinom od 1.091,1 mlrd dinara. Grupa JP EPS BEOGRAD u 2015. godini beleži rast poslovne aktivnosti (5,9%) i njeni poslovni prihodi iznose 225,1 mlrd dinara, a posle prošlogodišnjeg gubitka, ostvarila je neto dobitak u iznosu od 7,0 mlrd dinara. Međutim, ta grupa se izdvaja i prema visini ukupnih gubitaka koji su iskazani u iznosu od 122,8 mlrd dinara. Nakon sprovedenih statusnih promena, na kraju 2015. godine, matično pravno lice JP EPS BEOGRAD imalo je kontrolu nad tri zavisna pravna lica, a broj zaposlenih u grupi je 31.950 radnika, što je za 263 radnika više nego prethodne godine.

Stabilno i uspešno poslovanje iz prethodnih godina, i tokom 2015. godine, nastavila je grupa NIS AD NOVI SAD. U prilog tome govori i podatak da od svih ekonomskih celina u srpskoj privredi ona zauzima drugo mesto prema visini poslovih prihoda i neto dobitka, kao i prema vrednosti poslovne imovine i kapitala. Budući da se pad cene nafte na globalnom tržištu odrazio i na perfomanse te grupe, njeni poslovni prihodi su opali za 19,5% u odnosu na prethodnu godinu i iznose 210,7 mlrd dinara, a uprkos tome što je neto dobitak skoro prepolovljen, on je i dalje iskazan u visokom iznosu od 14,6 mlrd dinara. Grupa NIS AD NOVI SAD raspolaže poslovnom imovinom u visini od 366,0 mlrd dinara i kapitalom od 190,5 mlrd dinara. U okviru grupe konsolidovano je 12 zavisnih pravnih lica, a njeno poslovanje obavljano je sa ukupno 10.902 radnika, od kojih je polovina bila angažovana na lizing.

Kao najprofitabilinja ekonomska celina u 2015. godini izdvaja se TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD, sa neto dobitkom od 14,7 mlrd dinara, koji je za 17,6% manji nego u prethodnoj godini. Istovremeno, grupa beleži poslovne prihode veće za 3,6%, u iznosu od 122,4 mlrd dinara, a ističe se i prema vrednosti poslovne imovine od 261,8 mlrd dinara i kapitala u iznosu od 166,0 mlrd dinara. Grupa TELEKOM SRBIJA AD BEOGRAD poslovala je sa osam zavisnih pravnih lica, a zapošljavala je 12.865 radnika (u prethodnoj godini 13.379 radnika).

Visok prinosni potencijal u 2015. godini beleži i grupa TELENOR DOO BEOGRAD sa neto dobitkom u visini od 9,7 mlrd dinara, koji je ipak manji za 7,8% u odnosu na prethodnu godinu. U okviru te ekonomske celine poslovala su dva zavisna pravna lica, a zapošljavala je 945 radnika (31 radnik manje u odnosu na prethodnu godinu). Prema ostvarenim rezultatima poslovanja u 2015. godini izdvaja se i grupa DELHAIZE SERBIA DOO BEOGRAD, koja je ostvarila visoke poslovne prihode u iznosu od 87,9 mlrd dinara i neto dobitak od 4,5 mlrd dinara. U sastavu te grupe poslovala su tri zavisna pravna lica, a broj zaposlenih na nivou grupe veći je za 809 radnika u odnosu na prethodnu godinu, tako da je zapošljavala ukupno 11.500 radnika.

Dinamičan rast profitabilnosti obeležio je poslovanje grupe SUNOKO DOO NOVI SAD, čiji neto dobitak iznosi 4,3 mlrd dinara, a koja se istovremeno ističe i prema visini poslovne imovine (142,7 mlrd dinara), kao i grupe MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD i JUGOIMPORT SDPR JP BEOGRAD, koje su ostvarile neto dobitak od 3,6 mlrd dinara odnosno 2,1 mlrd dinara.

Grupa FIAT AUTOMOBILI SRBIJA DOO KRAGUJEVAC, i pored toga što je u 2015. godini ostvarila poslovne prihode manje za 10,6% nego u prethodnoj godini, i dalje je među vodećim prema ostvarenom obimu poslovne aktivnosti s obzirom da njeni prihodi iznose 139,6 mlrd dinara. Pri tome, na nivou grupe iskazan je neto dobitak od 2,4 mlrd dinara, koji je za 3,3% smanjen u odnosu na prethodnu godinu.

Kada je reč o negativnim rezultatima poslovanja izdvaja se RTB BOR GRUPA – RTB BOR DOO BOR, koja beleži najveći neto gubitak od svih ekonomskih celina, u iznosu od 13,8 mlrd dinara. Neto gubitak grupe je tek neznatno povećan (0,4%) u odnosu na prethodnu godinu, a znatno intenzivnije (30,2%) je rastao ukupan gubitak, koji je dostigao iznos od 108,7 mlrd dinara. U sastavu grupe poslovala su četiri pravna lica, a ukupan broj zaposlenih bio je 4.996 radnika, što je za 63 manje u odnosu na prethodnu godinu.

Prema visini iskazanih gubitaka ističe se i MOLSON COORS SER DOO APATIN, iako je neto gubitak te grupe u iznosu od 7,9 mlrd dinara gotovo prepolovljen u poređenju sa prethodnom godinom. Istovremeno, ukupan gubitak grupe je povećan za 12,3% i iskazan je u visokom iznosu od 71,8 mlrd dinara. Grupa je zapošljavala 50 radnika manje nego prethodne godine odnosno ukupno 765 radnika, a u sastavu je imala jedno zavisno pravno lice.

Sa najvećim ukupnim gubitkom u 2015. godini poslovala je grupa JP SRBIJAGAS NOVI SAD, koja je konsolidovala osam zavisnih (od kojih jedno nije imalo poslovnih aktivnosti) i šest pridruženih pravnih lica. Ukupan gubitak grupe iznosi 148,2 mlrd dinara i on je veći za 3,2% u odnosu na prethodnu godinu, dok je neto gubitak osetno smanjen i iskazan je u iznosu od 0,4 mlrd dinara (u prethodnoj godini 46,0 mlrd dinara). Grupa JP SRBIJAGAS NOVI SAD se ističe i prema visini poslovnih prihoda koji iznose 77,7 mlrd dinara, kao i prema vrednosti poslovne imovine od 142,8 mlrd dinara. Broj zaposlenih je u 2015. godini smanjen za 688 radnika, tako da je poslovala sa 2.903 radnika.

Saopštenje o poslovanju ekonomskih celina u privredi u Republici Srbiji u 2015. godini objavljeno je u odeljku Finansijski izveštaji – Makroekonomske informacije.

 
10. novembar 2016. Neradni dan zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu 02. decembar 2016. Nova adresa OJ Kragujevac