U Agenciji za privredne registre izrađeno je i objavljeno Saopštenje o poslovanju privrede u Republici Srbiji u 2013. godini, a danas je tim povodom održana i konferencija za novinare.

Saopštenje je izrađeno na osnovu podataka za 94.362 privredna društva, čiji su redovni godišnji finansijski izveštaji za 2013. godinu, u skladu s propisima, primljeni i obrađeni u Agenciji, a njihova uporedna analiza i sagledavanje osnovnih trendova dati su prema podacima iz usvojenih godišnjih finansijskih izveštaja za 2012. godinu za 93.369 privrednih društava. Tokom 2013. godine, nakon drugog talasa krize koji je ispoljen u prethodnoj godini, u srpskoj privredi je došlo do blagog stišavanja ekonomskih tenzija, mada su i dalje evidentne posledice recesionih kretanja. Skromni oporavak domaće ekonomije oslikava godišnji rast domaćeg bruto proizvoda od 2,5%, koji je ostvaren uz intenzivniji godišnji prirast nivoa industrijske proizvodnje (5,5%). Međutim, kao ključni generator laganog oživljavanja privrednih aktivnosti izdvaja se izvoz, koji je u poređenju sa prethodnom godinom povećan čak za četvrtinu. Pored toga, ukupne ekonomske tokove obeležili su i popuštanje inflatornih pritisaka i stabilnost domaće valute, ali i problemi vezani za visoku stopu nezaposlenosti.  

U uslovima narušenog poslovnog ambijenta, trend smanjenja broja zaposlenih započet u 2009. godini, nastavljen je i dalje, pa su privredna društva, prema podacima iz finansijskih izveštaja, zapošljavala ukupno 991.030 radnika, što je za 18.970 manje u poređenju sa prethodnom godinom. Istovremeno, pod teretom brojnih poteškoća u poslovanju, u 2013. godini izostao je rast poslovnih aktivnosti, pa su ukupni prihodi u iznosu od 8.719 mlrd dinara gotovo na prošlogodišnjem nivou, dok su ukupni rashodi u iznosu od 8.692 mlrd dinara blago smanjeni (1,5%) u odnosu na prethodnu godinu.

Iako je nastavljena višegodišnja tendencija iskazivanja pozitivnih rezultata iz poslovne aktivnosti, mada nedovoljno visokih, usled brojnih rizika i pretnji iz okruženja, iskazane rezultate poslovanja privrede opredelili su gubici koji potiču iz finansijskih i ostalih aktivnosti. Poslovni dobitak u iznosu od 354 mlrd dinara, po prvi put od početka krize, beleži blagi međugodišnji pad (1,9%), dok je istovremeno, usled značajnog pada rashoda kamata i negativnih kursnih razlika, finansijski gubitak više nego prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu, a negativan rezultat iz ostalih aktivnosti uvećan. Posledično, ukupan negativan neto finansijskih rezultat srpske privrede u 2013. godini od 23 mlrd dinara, skoro je za tri četvrtine manji od prošlogodišnjeg.  

Ublažavanje neprofitabilnosti na nivou cele privrede posledica je gotovo prepolovljenog gubitka na nivou nerazmenljivih sektora (62 mlrd), ali i uvećanog pozitivnog neto finansijskog rezultata (28,2%), koji su iskazali  razmenljivi sektori u iznosu od 39 mlrd dinara.Kao i prethodne godine, najveći negativan neto finansijski rezulat iskazala su privredna društva koja su poslovala u sektoru H-Saobraćaj i skladištenje, pa je njihov gubitak od 62 mlrd dinara čak 2,7 puta veći od gubitka cele privrede. Potom slede privredna društva u sektoru S-Prerađivačka industrija, čiji je negativan rezulatat iz prethodne godine značajano uvećan (sa 3 mlrd dinara na 41 mlrd dinara). Sa visokim gubicima poslovali su i sektori K-Finansijske delatnosti i delatnost osiguranja (18 mlrd dinara), L-Poslovanje nekretninama (18 mlrd dinara), kao i sektor F-Građevinarstvo (17 mlrd dinara), čiji je gubitak manji za 57,9% u odnosu na prethodnu godinu.Nasuprot tome, prošlogodišnje profitabilno poslovanje sačuvalo je sedam sektora. Pri tome, i dalje, najveći iznos dobitka, od 53 mlrd dinara, beleži sektor V-Rudarstvo, a on je veći za 30,2% u poređenju sa prethodnom godinom. Na drugom mestu, po visini iskazanog pozitivnog rezultata je sektor J-Informisanje i komunikacije, sa ostvarenih 29 mlrd dobitka, uz godišnji rast od 86,1%. Sektori G-Trgovina na veliko i malo... i D-Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija iz sfere negativnog poslovanja prešli su u zonu dobitka i beleže pozitivan neto finansijski rezultat u iznosu od 20 mlrd dinara odnosno 18 mlrd dinara.

Sa aspekta veličine privrednih društava, neprofitabilno poslovanje iz prethodne godine nastavila su, i u 2013. godini, velika i mala privredna društva, premda ona beleže značajno smanjenje gubitaka (71,7% odnosno 64,6%). Negativan rezultat velikih privrednih društava iznosi 13 mlrd dinara, dok su mala društva iskazala gubitak od 17 mlrd dinara. Kao i prethodne godine, srednja privredna društva su poslovala sa dobitkom, a on iznosi 7 mlrd dinara.

Nepovoljno poslovno okruženje i još uvek neprevaziđene recesione posledice snažno su se reflektovali na poslovanje privrednih društava, pa podrobniji oporavak ukupne domaće privrede nije ostvaren. Finansijski kapaciteti beleže tek skromni rast, a postojeći pritisak narušene finansijske ravnoteže, u strukturi sredstava i izvora finansiranja, nije popustio. Hronični nedostatak sopstvenog kapitala za finansiranje poslovanja, i pored već narušene solventnosti privrednih društava, uslovio je blagi rast, ionako visoke zaduženosti, a problemi sa servisiranjem tekućih obaveza odrazili su se na visoku nelikvidnost.

Ukupan bilansni potencijal i kapital privrednih društava u Republici Srbiji beleže blagi godišnji rast, koji je gotovo ujednačen (2,9% odnosno 2,8%), pa na kraju 2013. godine, ukupna sredstva iznose 13.442 mlrd dinara, a kapital 5.664 mlrd dinara.  

Privredna društva su, i pored ograničenih mogućnosti za dalja zaduživanja, usled već iscrpljene bonitetne sposobnosti, pribegla većem korišćenju pozajmljenih sredstava, pa smanjeno učešće sopstvenog kapitala u ukupnim izvorima finansiranja, u poređenju sa prethodnom godinom (sa 34,3% na 33,4%), ukazuje na dalje slabljenje finansijskih kapaciteta srpske privrede i blagi rast, već dostignutog visokog nivoa zaduženosti. Istovremeno, usled nedostatka dugoročnih sredstava za finansiranje stalne imovine, privreda je iskazala negativan neto obrtni kapital u iznosu od 599 mlrd dinara, pri čemu je za ostvareni nivo aktivnosti nedostajalo još 1.904 mlrd dinara kapitala odnosno 14,2% više u odnosu na prethodnu godinu, pa je već ugrožena nelikvidnost dodatno pojačana. Takođe, srpsku privredu već godinama, nagrizaju rastući kumulirani gubici, koji su u 2013. godini porasli za 13,9% u poređenju sa prethodnom godinom i iznose 2.857 mlrd dinara. Posledično, stopa izgubljenog kapitala privrednih društava je povećana sa 35,9% na 38,9%.

Saopštenje o poslovanju privrede u Republici Srbiji u 2013. godini objavljeno je u odeljku Finansijski izveštaji i bonitet – Makroekonomska saopštenja.

Video izjavu Ružice Stamenković, Registratora u Registru finansijskih izveštaja i boniteta, možete pogledati ovde:  

26. maj 2014. Završetak preliminarne zbirne obrade konsolidovanih finansijskih izveštaja za 2013 08. jul 2014. STO NAJ... PRIVREDNIH DRUŠTAVA U 2013. GODINI